Voor de afgelopen Sinterklaasavond maakte ik een pepernoten cheesecake met speculaaskruiden en mandarijn. Maar nu Sinterklaas ons land weer heeft verlaten is deze taart natuurlijk nog steeds een ideale manier om van de kruidnoten af te komen die je nog hebt liggen. Ik ben zelf echt heel blij met het resultaat van dit zelfbedachte recept, want deze lactosevrije cheesecake is ontzettend lekker. En het ruikt ook nog eens ontzettend lekker in huis tijdens het bakken in de oven. Gelukkig was ik ook niet de enige die de taart lekker vond, haha. Iedereen in ons gezelschap vond de combinatie van de kruidige pepernoten en speculaas met de fris-zure mandarijn een succes. De Sinterklaas cheesecake is trouwens ook heel gemakkelijk te maken, dus je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan.
Ingrediënten voor pepernoten cheesecake
- 180 gram pepernoten (plus nog een paar extra handjes)
- 750 gram Alpro Go On Nature (2 bakjes)
- 50 gram plantaardige margarine (gesmolten)
- 80 gram bruine rietsuiker
- 3 gram speculaaskruiden
- 100 ml zonnebloemolie
- 4 eieren
- Blikje mandarijn partjes (300 gram)
Verder heb je nodig:
- Een keukenmachine
- Een ronde springvorm (24 cm)
- Elektrische mixer
Pepernoten cheesecake maken – Bereiding
- Als eerste maak je de bodem voor de Sinterklaas cheesecake. Doe de pepernoten in een keukenmachine en hak ze fijn. Als er nog paar grotere kruimels tussen zit, is dat ook prima. Smelt ondertussen in een steelpannetje de margarine en meng dit daarna door de pepernootkruimels. Vet de bodem van de taartvorm goed in en schep het pepernootmengsel erin. Verdeel dit over de bodem en druk goed aan! Zet de taartvorm vervolgens in de koelkast.
- Laat de mandarijn partjes uitlekken op een vergiet.
- Scheid de eidooiers van de eiwitten en ze de eiwitten apart.
- In een grote kom meng je nu de Alpro Go On Nature met de suiker, speculaaskruiden en eidooiers. Meng tot een glad geheel. Doe de zonnebloem erbij en meng opnieuw.
- Daarna klop je met een elektrische mixer de eiwitten stijf. Als het geheel goed is opgeklopt, spatel je het voorzichtig door het kwarkmengsel. Ik doe dit beetje bij beetje zodat het schuim steeds goed wordt opgenomen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden bij een hetelucht oven)
- Pak nu de taartvorm weer uit de koelkast en verdeel de mandarijn partjes over de bodem. Strooi er ook nog een paar handjes pepernoten overheen en schep vervolgens het kwarkmengsel in de vorm. Verdeel het mooi tot een glad geheel. Voor de taart de oven in gaat, schud ik hem nog even voorzichtig heen en weer, zodat de kwark ook goed op de bodem komt en tussen de pepernoten en mandarijn partjes gaat zitten.
- Bak de pepernoten cheesecake 40 tot 45 minuten in de oven.
- Neem de taart uit de oven en laat ‘m nog zeker een uurtje afkoelen buiten de koelkast. Plaats daarna pas de taart (nog steeds in de vorm) in de koelkast.
Tip! Ga voor je de taart uit de vorm haalt voorzichtig met een dun mesje langs de randen. Zo voorkom je dat de taart scheurt als je de springvorm losmaakt.
Eet smakelijk!