Gravad lax, ook wel gravlax genoemd, is een Scandinavisch zalmgerecht dat vaak wordt gegeten als aperitief of op knäckebröd. Je kunt natuurlijk ook op een andere manier verwerken in gerecht. Ik heb het bijvoorbeeld gebruikt in een Zweedse maaltijdsalade. Hier lees je hoe je zelf eenvoudig gravad lax kunt maken.
Ingrediënten Gravlax
Voor 1 portie
100 gram zalm
Snufje zout
Peper
Beetje suiker
Sap van een kwart citroen
Beetje honing
Scheutje olijfolie
1 lenteuitje
1-2 takjes dille
Bereiding Gravad lax
Gravad lax is heel gemakkelijk te maken. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg deze in een schaal of op een bord. Bestrooi de zalm naar smaak met zout, peper en suiker.
Meng in een kommetje de citroensap met de honing en olie en schenk dit over de zalm.
Snijd het groene deel van een lenteuitjes in ringetjes en haal de blaadjes van 1 of 2 takjes dille. Strooi de ui en de dille over de zalm.
Smaklig måltid!