Cottage pie, ook wel bekend als shepperd’s pie, is een heel simpel gerecht dat veel geserveerd wordt in pubs in Engeland en Ierland. Het bestaat uit een laag rund- of lamsvlees met wintergroenten, bedekt door een laag aardappelpuree.
Verschil tussen cottage pie en shepperd’s pie
Hoewel de termen cottage pie en shepperd’s pie vaak door elkaar gebruikt worden, is er eigenlijk wel verschil. De cottage pie bevat lamsvlees en een shepperd’s pie wordt gemaakt met rundvlees. Omdat ik in het recept hieronder rundvlees heb gebruikt, vind je hieronder dus eigenlijk een recept voor de shepperd’s pie. Maar om er een cottage pie van te maken, hoef je alleen maar het rundergehakt te vervangen door lamsgehakt.
Ingrediënten shepperd’s pie of cottage pie
Voor 3-4 personen
1 ui
1 winterwortel
2 takjes peterselie (fijngesneden)
100 gram erwtjes (vers of uit de vriezer)
500 gram rundergehakt (of voor een cottage pie, lamsgehakt)
800 gram aardappelen
100 ml melk (of 80 ml sojamelk voor een lactosevrije pie)
3 eetlepels worcestershiresaus
2 eetlepels tomatenpuree of tomatenketchup
Een flinke scheut rode wijn
Bereiding shepperd’s pie
Kook de aardappelen ongeveer 25 minuten en maak er vervolgens puree van.
Om de puree smeuïg te maken, roer je er de melk doorheen. Ik heb in plaats van koemelk 80 ml sojamelk gebruikt.
Snijd ondertussen de ui fijn en de winterwortel in stukken. Verhit in een hoge koekenpan of hapjespan wat olijfolie en bak hierin de wortel totdat deze zacht begint te worden. Voeg nu de ui toe en bak die nog 2 minuten mee.
Doe het gehakt bij de wortel en uien in de pan en bak het bruin.
Voeg vervolgens de erwtjes, peterselie, worcestershiresaus, tomatenpuree/ketchup en de rode wijn toe. Goed door roeren en met de deksel op de pan nog 5 – 10 minuutjes zachtjes laten pruttelen.
Tip! Als het gehakt- en groentemengsel te nat is, kun je er nog een eetlepel bloem doorheen roeren om het geheel wat meer te laten binden.
Nu is het tijd om de shepperd’s pie op te bouwen. Pak hiervoor een grote, hoge ovenschaal. Doe hier het gehakt- en groentemengsel in. Dek dit vervolgens af met de aardappelpuree. Eventueel kun je voor die sier met een vork een patroontje op de aardappelpuree tekenen.
Plaats de pie 30 – 45 minuten in een voorverwarmende oven op 175 graden.
Eet smakelijk!