Als je door Noord-Korea reist, spendeer je de meeste tijd in de hoofdstad Pyongyang. Dit is de stad waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Ook wij zijn tijdens onze reis door Noord-Korea meerdere keren teruggekeerd naar Pyongyang. Bij de start van de reis waren we eigenlijk de enige toeristen in de stad. Iets wat heel bizar is. We sliepen bijvoorbeeld in het Yanggakdo hotel dat 47 verdiepingen telt en het is dan heel gek om daar de enige gasten te zijn. In de tweede week van onze reis werd de Pyongyang Marathon gehouden en toen was het ineens wel heel druk met toeristen. Maar daarover in een latere blogpost meer.
Bezienswaardigheden in Pyongyang
De meest bekende plek in Pyongyang, die je heel veel op televisie ziet, is Mansudea Hill, waar de grote bronzen beelden van de leiders Kim Il Sung en Kim Jong Il staan. Ook wij zien hier naartoe geweest en hebben netjes bloemen gelegd bij de beelden en een buiging gemaakt. Je voelt dan wel heel goed dat je meteen in het keurslijf zit en geacht wordt alles netjes mee te doen. Sowieso is het heel belangrijk om hier gewoon in mee te gaan tijdens de hele reis. Als je dat niet doet, heeft kan namelijk ook consequenties voor de verplichte gidsen die je meekrijgt. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor jouw gedrag.
Rondom Mansudea Hill ligt ook een heel mooi park met diverse fonteinen. Waar we nog even hebben rondgelopen.
Pyongyang metro
Na het bezoek aan de beelden van de grote leiders, hebben we een tochtje gemaakt met de metro door Pyongyang. De Noord-Koreaanse metro is sowieso een belevenis op zich, omdat het de mogelijkheid biedt om iets meer in contact te komen met de lokale bevolking en het dagelijkse leven in Noord-Korea. Er zijn twee metrolijnen. De stations liggen erg diep onder de grond, omdat het stelsel zo ook gebruikt kan worden als anti-nucleaire bunker.
Vroeger mochten buitenlanders alleen reizen tussen de twee stations Puhung Station en Yonggwang station. Dit zijn dan ook de twee mooist gedecoreerde stations in het hele metronetwerk. Tegenwoordig mogen toeristen meer stations bezoeken, welke allemaal precies weet ik niet. Wij hebben in elk geval ook nog Kaeson Station bezocht. Dit is het station bij de Arc de Triomphe.
Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe in Pyongyang staat op de plek waar Kim Il Sung voor het eerste het volk toesprak na het einde van de Japanse bezetting in 1945. Vlakbij dit monument vind je ook een mozaïekbeeld waarop dit moment is afgebeeld.
Juche Tower
Hierna bezochten we de Juche Tower. Deze toren is het symbool van het Juche Idea, de filosofie ontwikkeld door Kim Il Sung. De toren is onthult op de 70e verjaardag van de leider en is opgebouwd uit 25.500 granieten blokken, één voor elke dag dat Kim Il Sung heeft geleefd tot zijn 70e verjaardag. Je kunt met de lift helemaal omhoog, de toren is 170 meter hoog en vanuit daar heb je een mooi uitzicht over Pyongyang.
Chongryo Hotpot Restaurant
We hebben geluncht in het Chongryo Hotpot Restaurant waar je in een soort fondue pan met bouillon je eigen hotpot maakt waarin je vlees en groente bereid.
Ulim waterfalls
Na de lunch gingen we op weg naar Hamhung, een plaats aan de kust van Noord-Korea. Onderweg zijn we gestopt bij de Ulim watervallen om een daar een wandeling te maken. Ook hier waren we weer de enige mensen die er rondliepen. Er waren zelfs geen Noord-Koreanen. Heel onwerkelijk. Maar het is wel een mooie plek om te zien.
Hierop volgde een lange busreis, waardoor we pas heel laat in de avond aankwamen in Hamhung. We hadden nog een vlug diner in een extreem koud hotel en daarna was het tijd om te gaan slapen. Maar hierover en over de andere belevenissen in Hamhung vertel ik je meer in mijn volgende post.