In de afgelopen jaren heb ik al diverse recepten voor vegetarische en vegan burgers uitgeprobeerd. Een burger springt er daarbij voor mij toch wel bovenuit. Dat zijn de polenta aubergine burgers. Dit recept heb ik gebaseerd op een recept uit het kookboek Veggie & Vegan hamburgers van Jonathan Hade, maar eigenwijs als ik ben, heb ik er natuurlijk wel mijn eigen draai aan gegeven. Sowieso moest dat wel een beetje, omdat de burgers niet helemaal vegan waren, maar ook de toppings heb ik verandert in mijn versie.
Ingrediënten – Wat heb je nodig?
Voor 4 polenta aubergine burgers heb je nodig:
- 50 gram polenta
- 200 ml groentebouillon
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 aubergine (ongeveer 200 gram)
- 2 theelepels oregano
- 1theelepel tijm
- 25 gram edelgistvlokken
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 broodjes om de burgers op te serveren, bijvoorbeeld ciabatta
- 30 gram pijnboompitten
- Rucola, handvol per broodje
- Vegan truffelmayonaise naar smaak, ik gebruik die van het merk Mister Kitchen’s
Polenta aubergine burgers maken – Bereiding
Je kunt het beste al een paar voor je de burgers gaat maken, beginnen omdat een aantal ingrediënten nog moet afkoelen voor je ze door je burgerdeeg mengt.
Start met het maken van de polenta. Hiervoor laat je in een steelpannetje de polenta 5 tot 10 minuten zachtjes koken in de groentebouillon. Roer ondertussen met een garde, zodat je geen klontjes krijgt een het niet gaat aankoeken. Schep de polenta in een schaaltje of smeer het op een bord en laat het afkoelen.
Snijd de rode ui en de knoflook fijn en snijd de aubergine in kleine blokjes. Bak de aubergine, ui en knoflook in een pan met wat olie, tot de aubergine gaar is. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer een half uurtje afkoelen.
Als de polenta en het auberginemengsel voldoende zijn afgekoeld, kun je je burgerdeeg gaan maken. Meng de polenta en het auberginemengsel in een kom, samen met de edelgistvlokken, oregano, tijm en paneermeel. Laat het mengsel nog een kwartiertje afkoelen en opstijven in de koelkast.
Rooster ondertussen in een koekenpan alvast de pijnboompitjes.
Als het burgerdeeg voldoende is afgekoeld, kun je er burgers van gaan maken. Vorm met natte handen vier stevige burgers en bak deze in een koekenpan in wat olijfolie knapperig. Halverwege even voorzichtig keren.
Zodra de polenta aubergine burgers klaar zijn, kun je ze serveren. Snijd de broodjes open en beleg de bodem eerst met een handje rucola. Leg vervolgens de burgers erop. Smeer er wat truffelmayonaise op en strooi tot slot de pijnboompitjes erover.
Serveer de burgers met frietjes of gebakken aardappeltjes erbij.
Eet smakelijk!