Zodra de Sint aankomt in ons land, vind ik het weer tijd om zelf pepernoten te bakken. Dit doe ik nu al een paar jaar en sinds vorig jaar probeer ik ook steeds een paar aparte smaakjes uit. In mijn blogpost van vorig jaar vind je mijn basisrecept voor pepernoten en 4 apart smaakjes, zoals Indiase pepernoten, gember-kaneel kruidnoten, pepernoten met een Chinees tintje en matcha pepernoten. Een aantal daarvan waren zo’n succes dat ik ze ook dit jaar weer heb gemaakt, zoals de gember en de matcha kruidnoten. De rest is nieuw. In deze blogpost vind je in elk geval twee nieuwe smaken: koffie pepernoten en Cubaanse pepernoten. Allebei ontzettend lekker en uiteraard helemaal lactosevrij en vegan.
Recept voor koffie kruidnoten
We beginnen met het basisrecept waarvoor je de volgende ingrediënten nodig hebt.
Om de traditionele kruidnoten te maken gebruik ik het volgende basisrecept. Je bakt hiermee ongeveer 40 pepernoten.
60 gram plantaardige margarine
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram donkere basterdsuiker
1 – 2 eetlepels plantaardige melk
Voor de koffiesmaak heb je nodig:
2 eetlepels sterke espresso (hoe sterker hoe beter)
Een zakje oplos espresso (1,8 gram)
Als eerste snijd je de margarine in kleine stukjes. Doe ze vervolgens samen met het bakmeel, de suiker en de oploskoffie in een kom. Meng en kneed alles met je handen tot je merkt dat het één geheel wordt. Voeg vervolgens 1 eetlepel koffie toe en kneed deze door het deeg. Als het deeg niet te nat is, kun je daarna eventueel nog een tweede eetlepel koffie toevoegen, maar zorg dat het deeg in elk geval niet te nat en plakkerig wordt.
Als je de pepernoten nog niet direct gaat bakken, of als je eerst meerdere smaken deeg wilt voorbereiden, maak dan een bol van het deeg en bewaar het in plasticfolie in de koelkast.
Rol het deeg nu uit in lange slierten. Als het deeg uit de koelkast komt, kan het zijn dat je nog even opnieuw moet kneden, omdat het deeg anders tijdens het uitrollen gaat brokkelen. Snijd de slierten in stukjes. Vervolgens maak je van elk stukje deeg een bolletje en deze leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een klein beetje aan en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Ze gaan namelijk nog rijzen in de oven.
Bak de koffiekruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze vervolgens goed afkoelen. Let op! De kruidnoten zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Gewoon rustig laten afkoelen en dan worden ze vanzelf hard. Dit gaat trouwens vrij snel, meestal zijn ze in 10 tot 15 minuten al helemaal afgekoeld en uitgehard.
Recept voor Cubaanse kruidnoten
Na de Indiase en Chinese kruidnoten van vorig jaar, liet ik me dit jaar inspireren door een heel ander land en koos ik voor wat meer Caribische smaken. Ik koos voor Cubaanse kruidnoten met limoen, sinaasappel en munt. Over het toevoegen van rum twijfelde ik. Dus ik heb de helft van mijn deeg met rum gemaakt en de andere helft zonder.
Voor de Cubaanse kruidnoten, gebruik je ook weer het basisrecept. In plaats van oploskoffie, voeg je de geraspte schil van een halve limoen, en ongeveer de helft daarvan aan geraspte sinaasappelschil toe. Verder voeg je twee handjes fijngesneden muntbladeren toe.
In plaats van de eetlepels koffie, gebruik je een eetlepel limoensap en een eetlepel versgeperst sinaasappelsap.
Als je liever rum erdoor wilt, verhit dan eerst de rum in een pannetje en gebruik dan 1 eetlepel rum, een theelepel limoensap en een theelepel sinaasappelsap.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik de variant zonder rum het lekkerst vond.
De bereiding van de kruidnoten is verder hetzelfde als bij de koffiekruidnoten en ook deze kruidnoten bak je weer 15 minuten op 160 graden.
Een fijne sinterklaastijd toegewenst en smullen maar!