Toen ik in 2007 voor het eerst naar Spanje ging, was patatas bravas één van de eerste tapasgerechten waarmee ik in aanraking kwam. Ik at dit voor het eerst in Madrid. Patatas bravas zijn een echte klassieker. Bijna iedereen lust deze gebakken aardappels met een pittige saus. Het succes van dit gerecht zit vooral in het maken van een goede bravasaus, of salsa brava zoals de Spanjaarden het noemen.
Als sinds ik terug ben van mijn eerste tripje naar Spanje had ik me voorgenomen om zelf een keer patatas bravas te maken. Maar het is me tot nu toe nog steeds niet gelukt de perfecte salsa brava te maken. Het recept hieronder is het meest dichtbij dat ik tot nu toe ben gekomen. Mochten jullie nog tips hebben voor een nog betere saus, dan zijn die natuurlijk van harte welkom.
Wat is salsa brava?
De salsa brava bestaat eigenlijk in twee varianten. Eén met tomaat en één gebaseerd op paprikapoeder. De laatste vind ik het lekkerst en heb ik dus ook gebruikt voor dit recept. Elk restaurant in Spanje en elke (thuis)kok hanteert echter andere verhoudingen voor deze ingrediënten. Daarnaast worden vaak nog extra ingrediënten toegevoegd.
Ook de aardappelen zijn belangrijk bij patatas bravas
Ook de aardappelen vereisen een speciale bereiding. Je kunt gewoon aardappelen kopen en deze zelf schillen. Je moet ze dan nog wel eerst eventjes koken voor je ze gaat bakken of frituren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan voorgekookte krieltjes of aardappelpartjes.
Recept Patatas Bravas
Dit recept heeft mij tot nu toe het beste resultaat opgeleverd. Dit is gebaseerd op veel uitproberen en verschillende recepten van anderen vergelijken.
Ingrediënten:
(voor 2 porties)
- 600 gram aardappelpartjes ( ik maakte dit gerecht als avondmaaltijd, met nog salade en wat kleine snackjes erbij)
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 ml groentebouillon
- 1 eetlepel bloem
- Een halve theelepel gerookt paprikapoeder
- Een halve theelepel pittig paprikapoeder, bijvoorbeeld deze.
- Een theelepel milde/zoete paprikapoeder
Bereiding patatas bravas:
Bak de aardappelpartjes in de oven (30-35 minuten) of in de Airfryer (20 tot 25 minuten) op 200 graden.
Maak ondertussen de saus. verhit hiervoor in een steelpannetje met een dikke bodem de olijfolie. Meng de bloem met de paprikapoeders. Verlaag het vuur waar de pan op staat naar middelhoog en voeg een eetlepel van het bloemmengsel toe. Goed roeren met een garde, zodat je een glad geheel krijgt. Voeg als het poeder is opgenomen, de volgende eetlepel toe enzovoorts. Als al het bloemmengsel is opgenomen, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf steeds goed roeren en laat de saus even indikken tussen de keren dat je er bouillon bijschenkt. Zo kun je controleren wanneer de saus de gewenste dikte heeft. Het kan zijn dat de bouillon nog niet helemaal op is op dat moment, maar dat geeft niet.
Serveer de aardappelen met de saus eroverheen en eventueel met nog wat zelfgemaakte aioli erbij.
Eet smakelijk!