Een tijd geleden ontdekte ik dat de pasteibakjes van het merk Jos Poell vegan zijn. Er zitten dus geen melkproducten of ei in verwerkt. Maar ja, in blikjes ragout zit bijna altijd wel vlees of melk. Dus op de ‘gemakkelijke’ manier vegan pasteitjes met ragout maken, zat er niet in. Of nou ja, zelf ragout maken is ook weer niet heel veel werk, maar het is altijd natuurlijk iets meer werk dan gewoon opwarmen uit blik. Ik besloot me er voor deze Kerst toch een keer aan te wagen en zelf vegan ragout te maken. Ik dacht eigenlijk aan champignonragout, maar toen kwam Jordan met het idee voor knolselderijragout, omdat de knolselderijsoep die we wel eens eten ook zo op champignonsoep lijkt.
Het resultaat was echt heel lekker. En het is een mooie manier om net wat meer groente te eten dan bij andere soorten ragout. Natuurlijk is deze knolselderijragout dus helemaal vegan en lactosevrij.
Ingrediënten knolsnelderijragout
Voor 4 pasteitjes heb je nodig:
- Een halve knolsederij
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 50 gram plantaardige boter (bijv Wajang)
- 60 gram bloem
- 600 ml water
- Een groentebouillonblokje
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel rozemarijn
En natuurlijk 4 pasteibakjes
Vegan knolselderijragout maken – Bereiding
We beginnen met het snijden van de ingrediënten. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd knolselderij (zonder schil) in kleine blokjes.
Verhit nu wat olie in een hapjes en fruit de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens de knolselderij blokjes toe en 200 ml water. Laat met een deksel op de pan aan de kook komen en laat het 10 minuten pruttelen. Houd het vocht wat overblijft in de pan apart.
Verwarm ondertussen de oven voor en bak de pasteibakjes. Dit doe je volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat in een steelpan met een dikke bodem de plantaardige boter smelten. Voeg de bloem toe en roer met een garde goed door tot je een mooie roux krijgt. Meng het kookvocht wat je hebt achtergehouden en voeg er kokend water aan toe totdat je 500 ml hebt. Los het bouillonblokje hierin op.
Voeg eerst een derde van de bouillon toe aan de roux en roer goed door, zodat je geen klontjes krijgt. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van het vocht toe en blijf roeren. Laat alles al roerend doorwarmen tot je een mooie gladde ragout hebt. Meng tot slot de ui, knoflook, knolselderij, tijm en rozemarijn erdoor en laat dat nog even lekker warm worden.
Serveer de knolselderijragout in de pasteibakjes met wat salade erbij.
Eet smakelijk!