Deze heerlijke, verfrissende pastasalade is ideaal voor zomerse dagen. Bovendien zitten er lekker veel verschillende groentes en kruiden door, dus het is ook heel gezonde maaltijd. Met dit recept maak je eenvoudig zelf deze pastasalade met een dressing van citroen en basilicum. Je kunt het als hoofdgerecht eten, maar het kan natuurlijk ook perfect als bijgerecht voor bij de barbecue.
Ingrediënten voor pastasalade met citroen-basilicumdressing
Voor 2 personen heb je nodig:
- 1 courgette
- 160 gram volkoren pasta (ik koos voor farfalle (vlinderpasta))
- 50 gram diepvriesspinazie ontdooid door te koken in de pan. Je kan ook grofgesneden verse spinazie gebruiken, maar die had ik niet in huis.
- 50 gram artisjokharten
- Een halve rode ui
- Een halve citroen
- 10 gram verse basilicum
- 5 gram verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- Twee eetlepels sojayoghurt (ongezoet)
- 1 theelepel witte miso
Pastasalade met citroen-basilicumdressing maken – Bereiding
We beginnen met het voorbereiden van enkele ingrediënten. Snijd de courgette in plakken en leg deze op keukenpapier of een snijplank en strooi er een beetje zeezout op. Dit laat je 10 minuten zo staan om het vocht te onttrekken aan de courgette.
Rasp ook alvast de schil van de citroen en zet dit apart.
Ondertussen kook je ook alvast de pasta, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af en spoel deze na met koud water. Laat de pasta afkoelen en goed uitlekken op een vergiet.
Als de pasta voldoende is afgekoeld en uitgelekt, kun je deze alvast in een grote kom mengen met de spinazie en artisjokharten.
Snijd de rode ui fijn en bak deze in een grote koekenpan met wat olijfolie totdat de ui zacht wordt. Schep de ui bij de rest van de pastasalade in de kom.
Veeg het zout van de courgette en snijd deze courgette in halve plakken van 2 centimeter dik. Vervolgens bak je in de koekenpan waar je net de ui in hebt gebakken de plakken courgette. Bak ook de halve citroen met het snijvlak naar beneden mee.
De courgette keer je halverwege het bakken nog een keer om.
Als de citroen aan de onderkant begint te karamelliseren (bruin wordt), kun je deze verwijderen uit de pan. Laat een beetje afkoelen. Het sap gebruiken we straks voor de dressing.
De courgette kun je na het bakken meteen toevoegen aan de salade.
Citroen-basilicumdressing maken
Om de dressing te maken doe je in een blender of mixbeker van een keukenmachine de blaadjes van de basilicum en de peterselie, de citroenrasp, de teen knoflook (uitgeperst), de sojayoghurt, de miso, de overgebleven olie van het bakken van de courgette en het sap van de halve, gebakken citroen. Mix het tot een mooie dressing en meng dit door de pastasalade.
Eet smakelijk!