Feestdagen zijn altijd een goede inspiratie voor baksels. Dit geldt dus ook voor Pasen. Ik bedacht me alleen dat ik eigenlijk nooit iets speciaal voor Pasen had gebakken. En wat is er nu gemakkelijker dan koekjes bakken? Dus dat werd mijn startpunt: ik ga paaskoekjes bakken en ik besloot voor koekjes te gaan met een paasei erin. Koek en chocolade is immers altijd een goede combinatie.
Verder moeten er natuurlijk ook lekkere smaken aan de koekjes toegevoegd worden. Bij Pasen denk ik aan de kleuren geel en groen en zo kwam ik tot de combinatie vanille en pistache. De koekjes waren echt heel gemakkelijk te maken en super lekker. En natuurlijk zijn ze lactosevrij. Maar dan moet je natuurlijk wel lactosevrije paaseitjes gebruiken. Ik ging voor de pure en extra pure eitjes van de Jumbo.
Recept voor paaskoekjes
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor 30 á 40 paaskoekjes?
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 10 gram pistachenoten
- Een snufje zout
- 140 gram plantaardige boter
- 200 gram suiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel schil van een citroen
- 2 eieren (van 1 ei alleen het eigeel)
- 1 theelepel vanille aroma
- 30 gram poedersuiker
- 30 tot 40 lactosevrije paaseitjes
Paaskoekjes bakken – Bereiding
We beginnen met het fijnmalen van de pistachenoten. Je kunt dit met een vijzel doen of in het hakmolentje van je staafmixer.
Mix vervolgens met een keukenmachine of handmixer de boter, citroenrasp, citroensap en de suiker tot een luchtig geheel.
Voeg daarna het ei, eigeel en vanille aroma toe en meng opnieuw tot de eieren volledig zijn opgenomen.
In een andere kom meng je de bloem met het bakpoeder, de pistachenoten en het zout.
Voeg nu langzaam, beetje bij beetje het suiker-eimengsel toe aan de bloem. Het makkelijkste kun je dit met een spatel door elkaar mengen.
Verwarm alvast de oven voor op 170 graden (hete lucht).
Doe de poedersuiker in een kom. Rol vervolgens van je koekjesdeeg 30 tot 40 balletjes en rol ze door de poedersuiker, zodat ze rondom goed bedekt zijn.
Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat elk balletje aan alle kant 3 centimeter ruimte heeft om te groeien in de oven.
Je kunt dus waarschijnlijk niet alle koekjes in één keer bakken. Ik heb een wat kleinere bakplaat gebruikt en heb 5 bak rondes erover gedaan.
Gelukkig hoeven de koekjes maar 10 tot 15 minuten in de oven.
Als de koekjes uit de oven komen leg je ze op de plek waar je ze wilt laten afkoelen. Druk meteen in elk koekje een paaseitje en kom er daarna niet meer aan tot de koekjes volledig zijn afgekoeld. Het eitje smelt vast aan het koekje, maar als je de koekjes nog verplaatst of oppakt heb je kans dat de chocolade gaat uitlopen en komen de koekjes er niet zo mooi uit te zien.
De koekjes zijn klaar om te eten als ze volledig zijn afgekoeld.
Smullen maar!