Vegan Oostenrijkse kaiserschmarrn met zelfgemaakte appelmoes

Kaiserschmarrn met poedersuiker

Update: 22 maart 2021

Natuurlijk maak ik na de skivakantie in Oostenrijk voor dit blog ook weer enkele gerechten die ik in dit land heb gegeten. Eén van de meest bekende Oostenrijkse nagerechten is misschien wel de kaiserschmarrn. Dit was meteen het eerste gerecht uit de Oostenrijkse keuken dat ik maakte voor dit blog. Inmiddels heb ik dit van dit recept zo aangepast dat het vegan Kaiserschmarrn zijn.

Wat is kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn, in het Nederlands ook wel geschreven als kaiserschmarren, lijkt op pannenkoeken maar het is toch een beetje anders. Vooral omdat er veel meer eieren in gaan en de eiwitten eerst worden opgeklopt voor ze door het beslag gaan.

De Oostenrijke kaiserschmarrn zou zijn naam hebben gekregen via de Keizer Franz Joseph die tijdens een jachtpartij een houthakkerschmarrn kreeg voorgeschoteld. Speciaal voor hem werd dit bereid met de beste ingrediënten, zoals melk, eieren en rozijnen en dit gerecht kreeg de naam kaiserscharrn.

Kaiserschmarrn met appelmoes

Recept om zelf kaiserschmarrn te maken

Ik heb voor dit gerecht een recept gebruikt uit het kookboek ‘Das Hüttenzauber Kochbuch – Lieblingsrezepte von der Alm’. Traditioneel wordt kaiserschmarrn vaak geserveerd met een pruimencompote, maar ik heb gekozen voor zelfgemaakte appelmoes erbij. Zo heb ik het ook gegeten in Oostenrijk. Om de kaiserschmarrn vegan te maken heb ik de melk vervangen door sojamelk en de eieren vervangen door Spa rood.

Ingrediënten Kaiserschmarrn

Voor 2 grote porties of  3 kleinere

  • 100 ml Spa rood
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml (ongezoete) sojamelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 80 gram rozijnen
  • Plantaardige margarine, bijv Wajang
  • Poedersuiker
Kaiserschmarrn bakken

Bereiding – Hoe maak je vegan kaiserschmarrn?

Doe de rozijnen in een schaaltje met warm water om ze te laten weken.

Meng ondertussen het meel, bakpoeder de sojamelk, Spa rood, zout en de suiker tot een glad beslag. Dit kun je gewoon met een garde doen. Dek het vervolgens af met plasticfolie en laat het rusten.

Als het mengsel 10 minuten heeft gerust, schep je er met een spatel voorzichtig de rozijnen door.

Kaiserschmarrn in stukjes scheuren

Smelt nu 1 eetlepel plantaardige boter in een koekenpan en wacht tot de pan goed heet is. Zet de pan op middelhoog vuur en schep er vervolgens twee flinke lepels beslag in en bak hiervan en knapperige pannenkoek. Als je de pannenkoek hebt omgedraaid begin je ‘m met een pollepel of spatel in stukken te trekken in de pan. Dit hoeft niet netjes! Laat de stukjes nog even kort bakken in de pan en maak daarna de volgende pannenkoeken, die scheur je ook weer in stukken. Dit herhaal je tot al het beslag op is.

Tip! Omdat je meerdere porties moet bakken, is het handig om de kaiserschmarrn die je al gebakken hebt tussentijds warm te houden. Ik heb dit gedaan door de oven op een lage stand te zetten en een bord met de reeds gebakken stukjes hierin te zetten. Elke keer als je een portie klaar hebt, schep je het erbij en zo blijft alles lekker warm.

Bestrooi de kaiserschmarrn voor het serveren met poedersuiker en serveer het met een schaaltje zelfgemaakte appelmoes. Hieronder geef je ook nog het recept voor de appelmoes.

Bonusrecept! – Makkelijk recept voor appelmoes

Ingrediënten voor 4 porties

1 kilo appels (bij voorkeur goudreinetten)
1 citroen
100 ml water
1 eetlepel suiker
1 theelepel kaneel

Zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt de appels in kleine stukjes.
Pers één helft van de citroen uit.

Doe nu de stukjes appel samen het water, 1 eetlepel van het citroensap, de suiker en de kaneel in een grote pan. Roer het even goed door en breng het geheel langzaam aan de kook. Als het kookt, draai je het vuur laag en leg je de deksel schuin op de pan. Laat het zo 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer het wel af en toe goed door.

Na 15 minuten haal je de pan van het vuur. Je hebt nu een soort van appelcompote. Als je liever een gladde appelmoes hebt, pureer je het geheel met de staafmixer. Schep de appelmoes in een schaal of in kleine schaaltjes en laat het afkoelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.