Oostenrijkse hamburgers naar eigen recept

Oostenrijkse hamburgers

Na de wintersportvakantie in Oostenrijk lag het natuurlijk al voor de hand, maar vandaag dus in de mijn blogserie ‘wereldburgers’ een hamburger geïnspireerd op de Oostenrijkse keuken. Ik wilde eigenlijk iets met speckknödels proberen, bijvoorbeeld door een knödel te gebruiken als broodjes of door er een burger van te vormen. Maar een knödel als broodje zou te plakkerig worden. En een knödel op een broodje zou ook niet lekker worden, omdat er al best veel brood in een knödel zit. Dus toen kwam het idee om de ingrediënten van een speckknödel te verwerken in een gewone hamburger, met als extra touch wat zuurkool. Ik ben erg blij met het resultaat en mijn vriend omschreef de Oostenrijkse hamburgers als: ‘verrassend lekker’.

Uitgebakken spekjesIngrediënten Oostenrijkse burger – Wat heb je nodig?

Voor 4 burgers

4 kaiserbroodjes
300 gram rundergehakt
1 ei
Paneermeel
1 ui
1 bosje verse bieslook
Gebakken uitjes125 gram spekreepjes
250 gram zuurkool
1 theelepel komijnzaad
1 teentje knoflook
Bloem

Bereiding Oostenrijkse hamburgers

Snijd de helft van de ui fijn en bak de ui in een koekenpan goed bruin. Doe de uien in een schaaltje en zet apart.

Zuurkool kokenBak ondertussen de spekjes uit. Dit doe je in een koekenpan op middelhoog vuur in ongeveer 10 tot 15 minuten. Doe de spekjes in een schaaltje en zet apart.

Breng de zuurkool samen met het komijnzaad en het teentje knoflook aan de kook in een pan met water. Laat de zuurkool ongeveer 25 minuten koken.

Als de zuurkool klaar is, giet je deze af en laat je deze met een deksel op het vergiet staan. Zo koelt de zuurkool niet te snel af.

Oostenrijkse burgersWanneer de spekjes en de uien zijn afgekoeld kun je de hamburgers gaan maken. Doe hiervoor het gehakt, het ei, het paneermeel, de ui en de helft van de spekjes in een kom. Doe er ook wat fijngesneden bieslook bij. Goed mengen en kneden. Maak hiervan vervolgens vier hamburgers.

Snijd de andere helft van de ui in reepjes en meng dit met wat bloem. Bak de uien in een koekenpan met olie of boter tot ze bruin beginnen te worden. Door de bloem, worden de uien reepjes lekker krokant.

Uien mengen met bloem Hardgebakken uitjes

Grill ondertussen de hamburgers in grillpan of op een elektrische grill.

Oostenrijkse burgers maken

Oostenrijkse hamburgersAls de hamburgers klaar zijn, kun je de broodjes gaan opbouwen. Snijd de kaiserbroodjes doormidden en beleg elke bodem met wat zuurkool. Leg hier bovenop de hamburgers. Doe op de hamburgers wat van de hardgebakken uien en de uitgekookte spekjes. Garneer met wat fijngehakte bieslook. Bovenkant van de broodjes erop en klaar zijn je Oostenrijkse hamburgers.

Tip! De zuurkool die je overhoudt kun je mengen met wat overhoudt van de uien, spekjes en bieslook en serveren als bijgerecht.

Oostenrijkse hamburgers met zuurkool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.