Friet is weer helemaal hip! Steeds meer frituurzaken komen met ambachtelijke friet, aparte sausjes en verschillende soorten ‘loaded fries’. Dit laatste is eigenlijk net zoiets als een kapsalon, maar dan wat meer culinair verantwoord. Ik speel al heel lang met het idee om een soort loaded fries te maken voor op dit blog en vorige week kwam het er dan ook eindelijk van: ik maakte vegetarische loaded fries. Deze loaded fries zijn helemaal vegan en lactosevrij.
Ik wist al zeker dat ik voor de loaded fries die ik ging maken iets pittigs wilde qua smaak. Tijdens onze citytrip naar Londen, eerder dit jaar, at ik loaded fries met groene pepers en allerlei kruiden erover. Dat was zo lekker… dus zoiets zou het moet worden. Maar dan dus zonder vlees.
Uiteindelijk werd een recept geïnspireerd op de Mexicaanse keuken met bonen, mais, jalapeño pepers en avocado. En ja, er zitten natuurlijk ook wat ingrediënten in die helemaal niets met Mexico te maken hebben. Dus het is een beetje fusion geworden.
Ingrediënten Mexicaanse loaded fries
500 gram Franse frietjes
1 pot Mexicaanse bonenschotel van Hak (360 gram)
1 avocado
100 gram cherry tomaten
Zwarte olijven
Jalapeño pepers (in plakjes)
Koriander
Voor de sour cream:
40 gram cashewnoten
5-6 eetlepels water
Sap van een partje citroen
Hoe maak je Mexicaanse loaded fries?
Bak de frietjes volgens de aanwijzing op de verpakking. Wij hadden verse franse frietjes van de AH. Deze moeten in de Airfryer op 180 graden ongeveer 16 minuten.
Maak de sour cream door de cashewnoten met het water en het citroensap fijn te malen met een staafmixer.
Verhit de bonenschotel in een pannetje en giet deze af op een vergiet.
Snijd de avocado in stukjes, de cherry tomaten in partjes en de olijven in plakjes.
Als de frietjes klaar zijn, doe je ze in een schaal. Giet hier de bonenschotel over en garneer met de avocado, olijven, pepers en koriander en schep er wat van de sour cream bij.
Eet smakelijk!