Bolws zijn helemaal hip. De trend is ontstaan met de poké bowls uit Hawai en het vegetarische zus, de Boeddha bowl. Deze bowls bevatten altijd rijst en in het geval van een poké bowl, vis en fruit. Een Boeddha bowl kan verschillende ingrediënten hebben, zoals tofu, kikkererwten en diverse groentes. Ik vind het de laatste ook erg leuk om gerechten in een kommetje te maken en probeer hierbij zoveel mogelijk te variëren en met te laten inspireren door diverse keukens.
De eerste bowl in deze serie van vegetarische bowls is een Mexicaanse bowl met tempeh, nacho’s en meergranenrijst. Deze combinatie is ontstaan doordat ik verschillende ingrediënten hiervoor nog over had van eerder avond eten uit de week, maar het was zo lekker dat ik het recept met jullie wil delen. Verder heb ik besloten de komende weken nog meer bowls te maken geïnspireerd op de verschillende landen waar ik ben geweest.
Ingrediënten voor Mexicaanse bowl
Voor 2 personen heb je nodig:
200 gram tempeh
Een eetlepel Picadillo kruiden van Jonnie Boer
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
Een halve theelepel knoflookpoeder
5 eetlepels zonnebloemolie
100 gram meergranenrijst
150 gram maïs (uit blik)
160 gram kidneybonen (uit blik)
1 rode paprika
2 handjes tortilla chips (naturel)
125 gram guacamole
Mexicaanse rijstbowl maken
Omdat je de tempeh een nacht moet laten marineren, moet je een dag van tevoren dit al voorbereiden. Snijd de tempeh in blokjes en doe ze in een ziplockbag met 3 eetelepels zonnebloemolie. Schud alles goed door elkaar, zodat alle blokjes goed bedekt zijn met olie. Doe er vervolgens de Picadillo, gerookte paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder bij. Schud opnieuw alles goed door elkaar, zodat alle blokjes goed bedekt zijn met kruiden. Leg de zak in de koelkast en laat de tempeh minimaal een nacht marineren.
Als je bowl daadwerkelijk gaat klaarmaken, doe je het volgende:
- Bak de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de paprika in blokjes
- Bak de tempeh in een koekenpan met de twee eetlepels olijfolie gaar. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
- Ondertussen bak je in een andere koekenpan de bonen, maïs en rode paprika
- Bak de tortillachips ongeveer 10 minuten in de oven
Mexicaanse rijstbowl opbouwen
Begin bij het opbouwen van de bowl met de rijst. Die schep je eerst in de bowl. Verdeel hierover in een cirkel eerst de tortillachips, dan de maïs, bonen en paprika en daarna de tempeh blokjes. Schep op de nachos nog wat guacamole.
Smullen maar!