In aanloop naar een rondreis door Japan ontdekten we matcha (Japanse groene thee). Heerlijk is dat. Vooral als je echt goede matcha hebt. En er zijn steeds meer dingen met matcha op de markt. Niet alleen in Japan, ook in Nederland vind je tegenwoordig bij veel koffietentjes en lunchrooms matcha lattes op de kaart. Ik houd heel erg van matcha en mijn vriend nog wel meer. Daarnaast vindt hij donuts ook heel erg lekker, dus het idee voor matcha donuts werd direct enthousiast ontvangen.
Matcha donuts uit de oven
Op YouTube en diverse websites vind je hier recepten voor. Ik heb gekozen voor een variant met amandelmelk. Deze matcha donuts zijn dus lactosevrij. En ze gaan in de oven in plaats van te frituren. Er gaat wel heel veel suiker door, dus het is wel een guilty pleasure en alles behalve gezond. Maar dat mag op zijn natuurlijk best.
Ik gebruik overigens een siliconen donutvorm.
Ingrediënten voor matcha donuts
Voor 6 donuts heb je nodig:
160 gram bloem
32 gram suiker
1 eetlepel matchapoeder (hangt van de kwaliteit af. Bij de goede kwaliteit matcha is dit voldoende, bij minder kwaliteit bijvoorbeeld die vermengd is met suiker kun je gerust twee eetlepels gebruiken.)
Anderhalve theelepel bakpoeder
Een snufje zout
175 ml amandelmelk
60 ml kokosolie (vloeibaar)
Twee theelepels vanille-extract
Voor het glazuur:
100 gram poedersuiker
1 eetlepel amandelmelk
1 eetlepel matchapoeder
Matcha donuts maken
Eerst gaan we het beslag maken. Meng in een kom de droge ingrediënten: bloem, suiker, matchapoeder, bakpoeder en zout. In een litermaat meng je de natte ingrediënten: amandelmelk, kokosolie en het vanille-extract.
Doe nu al roerend het melk-mengsel bij de de droge ingrediënten. Mix dit tot een glad beslag.
Verhit ondertussen de oven voor op 170 graden (hetelucht) en smeer de donutvorm in met een beetje olie of boter.
Je kunt het beslag het beste in een spuitzak doen en het daarmee in de donutvormen spuiten. Je kunt het ook met lepels in de vorm scheppen, maar dan moet je wel heel voorzichtig doen om niet te knoeien.
Schud een paar keer voorzichtig met de bakvorm en tik een paar keer op het aanrechtblad, om zo te voorkomen dat er lucht onder het deeg zit.
Als de oven voorverwarmd is, bak je de matcha donuts in 12 minuten gaar.
Laat de donuts in de vorm afkoelen.
Glazuur voor matcha donuts maken
Als de donuts zijn afgekoeld, ga je het glazuur maken. Hiervoor meng je het poedersuiker, de matcha en de melk in een kom door elkaar tot een stevig glazuur. Als het glazuur te slap blijft voeg je meer poedersuiker toe.
Haal de donuts uit de vorm en dip ze met de bovenkant in het glazuur. Plaats de donuts op een rek met een bord of bakpapier eronder, zodat het glazuur kan harden en eventueel lekkende druppels netjes worden opgevangen.
Als het glazuur hard genoeg is, kun je de donuts eten.
Mijn vriend en ik hebben enorm van deze donuts genoten en ik hoop dat jij ze net zo lekker vindt.
Eet smakelijk!