De matcha hype is misschien al we over zijn hoogtepunt heen, maar Jordan en ik vinden het nog steeds heel erg lekker. Sinds onze reis door Japan zijn we helemaal verkocht door de smaak van deze Japanse groene thee. En niet alleen om te drinken, ik heb er ook al regelmatig lekkere baksels mee gemaakt. Zoals deze matcha cake met een luchtig beslag met sojakwark. Mijn ervaring is namelijk dat als je matcha in combinatie met een wat vochtiger deeg gebruikt, de smaak beter naar voren komt. Matchapoeder wordt namelijk van zichzelf vrij snel droog in baksels. Deze cake was echt een succes. En nu heb ik er laatst een vegan variant van gemaakt (zonder de eieren). Dus werd het tijd voor een update.
Ingrediënten matcha cake – Wat heb je nodig?
- 200 gram plantaardige margarine
- 200 gram suiker
- 3 eieren / voor een vegan versie vervang je dit door 90 ml zonnebloemolie)
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 4 flinke eetlepels Alpro Go Nature (of een andere plantaardige kwark)
- 20 gram matchapoeder
- Een rechthoekige bakvorm (ongeveer 28 bij 18 cm)
Recept voor matcha cake – Bereiding
Snijdt als eerste de margarine in kleine blokjes. Mix dit, in een keukenmachine, samen met de suiker tot een romig geheel. Ik gebruik hierbij de garde als hulpstuk in de keukenmachine. Klop daarna de eieren één voor één erdoor. Voeg steeds pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen in het mengsel. Als je in plaats van eieren zonnebloemolie gebruikt, doe je steeds 30 ml olie erbij als de vorige 30 ml is opgenomen.
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en het matcha poeder. Doe dit bij de rest van het mengsel en mix het voorzichtig tot een glad beslag. In het begin langzaam/voorzichtig mixen is belangrijk, omdat het poeder anders gaat stuiven.
Spatel tot slot de kwark door het beslag.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de bakvorm met bakpapier.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
Bakken en laten afkoelen
Bak de cake 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de cake na het bakken goed afkoelen en snijd deze pas aan als hij goed is afgekoeld.
Smullen maar!