Mapo tofu is een Taiwanees tofu gerecht in een zwarte bonensaus. Wij aten dit bij een vegetarisch restaurant tijdens onze rondreis door Taiwan en waren direct verkocht. Ik houd sowieso wel van zwarte bonensaus. Jordan vindt er normaal niet zoveel aan. Maar dit gerecht noemt hij: het lekkerste dat ik gegeten heb in Taiwan. Dus de lat lag natuurlijk extra hoog toen ik dit gerecht thuis zelf ging maken haha. Maar ik denk dat ik m redelijk heb geëvenaard. Wij vonden het in elk geval allebei erg lekker.
Mapo tofu vegetarisch recept
Er bestaan verschillende varianten van mapo tofu. In China wordt vaak een spicy variant gegeten met Sichuan pepers. Daarnaast wordt er vaak gehakt gebruikt in de saus. Ik maakte natuurlijk een vegetarische mapo tofu. Dus in plaats van gehakt heb ik shiitake paddenstoelen gebruikt.Ook heb ik het gerecht iets minder spicy gemaakt, maar als je dat wel wil kun je natuurlijk zelf extra pepers toevoegen aan het gerecht. Ik geef in mapo tofu recept hieronder aan op welk moment je dat het beste kunt doen.
Mapo tofu recept – Ingrediënten
De hoeveelheden hieronder zijn voor 2-3 porties. Wij hebben er twee avonden van gegeten, maar dat komt omdat ik er ook nog nasi bij had gemaakt.
- 1 blok tofu van 500 gram (goed uitgelekt)
- 100 gram shiitakes
- 1 kleine ui
- 4 tenen knoflook
- Een kopje doperwten (uit de vriezer, geblancheerd in kokend water)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels zwarte bonen knoflooksaus (merk Lee Kum Kee, verkrijgbaar bij Jumbo)
- 1 eetlepel suiker
- 2-3 eetlepels maizena
- 600 ml groentebouillon
- Zout en peper
Mapo tofu maken – Bereiding
Snijd de tofu in hapklare blokjes. Dit kun je het makkelijkste doen door het blok eerst over de lengte in 2-3 plakken te snijden. Snijd de plakken vervolgens in blokjes.
Verder moet je de shiitakes in plakjes snijden en de ui en knoflook fijnsnijden.
Verhit nu wat wokolie in een wok of hoge koekenpan en bak hierin de shiitakes met alle ingrediënten, behalve de bouillon, tofu en de maizena.
Als de shiitakes gaar beginnen te worden en het mengsel goed verhit is, roer je beetje bij beetje de groentebouillon door het gerecht. Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Verdik de saus door de maizena met water toe te voegen. Als de saus niet dik genoeg wordt, kun je eventueel nog wat extra maizena toevoegen.
Doe de erwtjes en de tofu blokjes voorzichtig in de pan en meng met de saus. Laat het geheel nog 5 tot 10 minuutjes garen, zodat de erwtjes en de tofu warm worden en de tofu de smaken van saus goed opneemt.
Tip! Serveer het gerecht met wat witte rijst of met nasi.