Met de Kerstdagen in aantocht maak ik elk jaar een kerstbrood. Lekker bakken met kerstmuziek op de achtergrond en een huis dat zich vult met de heerlijke geuren van kaneel, amandelen en andere lekkere specerijen. Dat is voor mij, na het opzetten van de boom natuurlijk, een echt bijna-kerstgevoel. Sinds vorig jaar is het brood een volledig lactosevrije kerststol. Dan kan mijn vriend er namelijk ook van mee-eten. Ik heb er niet heel veel voor hoeven veranderen, dus ook als je wel melkproducten wilt gebruiken, kun je dit recept ook prima gebruiken. En ja, nu schep ik een beetje op, maar ik heb met dit kerstbrood altijd succes bij mijn familie, vrienden en collega’s. Het is altijd smullen geblazen.
O ja, nog even een tip vooraf: begin ruim een dag van tevoren.
Wat heb je nodig? – Ingrediënten lactosevrije kerststol
Ik maak meestal twee stollen, want dan heb je lekker veel om uit te delen of weg te geven. Als je maar één stol wilt maken moet je de hoeveelheden dus allemaal even halveren.
Voor de vulling:
- 500 gram rozijnen
- 16 gram vanillesuiker
- 50 ml rum (even verhit)
- 100 gram hazelnoten (fijngehakt)
- Een beetje kardemon
- Lekker veel kaneel
- Een beetje witte peper
Voor het deeg:
- 50 gram gist
- 200 ml sojamelk
- 500 gram bloem
- 100 gram plantaardige margarine
- 15 gram suiker
- 1 ei
- Een beetje geraspte citroenschil
- 12 gram zout
Verder nog:
- 300 gram amandelspijs
- 1 ei
Lactosevrije kerststol bakken – Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de vulling in één kom. Meng het door elkaar en laat het mengsel minimaal een dag afgedekt rusten. Ik zet het altijd gewoon in de koelkast, maar dat hoeft niet per se.
Zodra je het brood gaat maken, los je eerst de gist op in de koude sojamelk. Daarna meng je de bloem met de gistoplossing, suiker, het ei en wat citroenrasp tot een glad deeg. Ik doe dit in de keukenmachine met de menghaak. Als je een mooi deeg hebt, doe je er de margarine en het zout bij. Kneed alles nog minimaal vijf minuten met de deeghaak in de keukenmachine. Aan het einde kneed ik ook altijd nog even een beetje met de hand om te voelen om het deeg goed soepel is.
Laat het deeg nu tien minuten rusten.
Kneed vervolgens de vulling door het deeg. Ik doe dit altijd met de hand en beetje voor beetje, omdat er best veel vulling is ten opzichte van het deeg. Maar uiteindelijk kan alle vulling door het deeg worden opgenomen.
Nu moet je het deeg nog tien minuten laten rusten op een warme plek. Ik verwarm hiervoor de oven voor op 60 graden. Daarna zet ik de oven uit en leg ik het deeg erin.
Als de tien minuten voorbij zijn, verdeel je het deeg in tweeën. Maak van elke helft een bol en laat het weer 10 minuten rusten.
Ondertussen meng je de amandelspijs met een geklopt ei. Verdeel dit mengsel ook in tweeën.
Rol in allebei de deegbollen een gleuf. Hierin leg je een rol amandelspijs.
Vouw het deeg over het spijs heen, zodat je een mooie kerststol vorm krijgt.
Laat de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat nog 30 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Bak de stollen in 40 minuten gaar.
Laat de stollen afkoelen en smullen maar!
Ziet er goed uit, ik wil m graag proberen maar dan zonder rum. Kan ik dat weglaten of moet ik dan iets anders van hetzelfde volume toevoegen?
Dankjewel! Je kunt de rum gewoon weglaten. Het is dan wel verstandig om de rozijnen even te laten wellen in lauwwarm water voor je ze met de andere ingrediënten mengt. Zo worden ze lekker zacht.
Kan ik gedroogde gist gebruiken?
Ze zijn echt heerlijk! Fijn voor mijn dochter dat deze lactosevrij zijn zodat ze mee kan eten.
Dankjewel! Leuk om te horen dat recept goed is bevallen.
Sorry dat ik niet eerder heb gereageerd over de gedroogde gist, maar dat kan natuurlijk altijd. 1 zakje (8 gram) instant gist is dan voldoende.