Cheesecake is zo ontzettend lekker. Ik wil dus al heel lang een lactosevrije cheesecake maken, zodat mijn vriend deze ook kan eten. Nu bestaat er van Alpro een product dat lijkt op kwark maar gemaakt is van soja. Namelijk Alrpo Go Nature. Toch heb ik lang getwijfeld om hier een cheesecake mee te maken, want mijn ervaring met plantaardige vervangers voor melkproducten is dat ze qua structuur niet altijd hetzelfde zijn, wat ze zeker niet altijd geschikt maakt om ermee te bakken.
Tot dat ik een recept tegenkwam van Alpro waarbij ze zelf met deze kwarkvervanger een cheesecake maakten. Toen was ik overtuigd dat dit zou kunnen werken. Ik heb een eigen variant gemaakt op dit recept en het is absoluut een succes. Mijn vriend vond het heel erg lekker en ik zelf natuurlijk ook.
Ingrediënten voor Lactosevrije cheesecake
180 gram biscuitkoekjes (ik heb Digestive koeken van Alber Heijn eigen merk gebruikt)
750 gram Alpro Go On Nature (2 bakjes)
50 gram plantaardige margarine (gesmolten)
80 gram bruine rietsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
1 vanillestokje
100 ml zonnebloemolie
500 gram aardbeien
4 eieren
Schil van een halve limoen
Lactosevrije cheesecake maken – Bereiding
Verhit de oven voor op 180 graden (elektrisch). Bij een heteluchtoven kun je beter 160-165 graden aanhouden.
Vet met wat plantaardige margarine de bakvorm in. Verkruimel de koekjes en meng ze met de gesmolten margarine. Doe dit in de bakvorm en maak er een bodem van. Goed aandrukken met je vingers!.
Vervolgens zet je de bakvorm in de koelkast.
Halveer nu eerst de aardbeien en zet dus apart.
Daarna gaan we verder met de ‘kwark’-vulling. Hiervoor meng je de Alpro Go On Nature met de rietsuiker, de 4 eidooiers (eiwitten apart houden voor straks!), de zonnebloemolie en de vanillesuiker tot een glad geheel. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe. Doe er ook de schil van de limoen bij en roer alles nog een keer goed door.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het ‘kwark’-mengsel.
Haal nu de taartvorm met de koekbodem uit de koelkast. Beleg de bodem met wat halve aardbeien (ongeveer een derde van alle aardbeien). Schep hier bovenop de ‘kwark’-vulling. Goed uitsmeren zodat de taart glad is en de vulling goed verdeeld is over de hele vorm.
Bak de lactosevrije cheesecake 40 tot 45 minuten in de oven. De taart is klaar als hij een mooie, goudbruine korst heeft.
Belangrijk! Cheesecake laten afkoelen
Als je de taart uit de oven haalt, lijkt deze nog wat wiebelig en vloeibaar van binnen. Voorzichtig zijn dus, maar het komt straks wel allemaal goed. Laat de taart buiten de oven afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast om verder op te stijven. Laat de taart het liefst minimaal 8 uur in de koelkast staan voordat je deze serveert.
Voor het serveren beleg je de taart met de rest van de aardbeien.
Smullen maar!
Ik ben heel benieuwd. Heb een paar dingen anders gedaan. De aardbeien ondertoon de taart heb ik gemarineerd met en klein beetje limoen sap. En ik heb geen vanille stokje gebruikt. Ik denk dat hij daardoor iets frisser wordt.
Dank je wel voor dit recept en deze optie van lactose vrij. Ik was er zelf niet opgekomen om een kwark als vervanger te gebruiken.
Groet Nicole
Hi Nicole,
Dank je wel voor je reactie. Leuk dat je het recept het uitgeprobeerd. Wat limoen toevoegen lijkt me inderdaad heel lekker verfrissend.
Groet,
Amanda