‘In China eet je heel anders bij de Chinees’ wordt vaak gezegd. En dat klopt ook wel een beetje. Je zult in China niet snel een babi pangang of nasi goreng op de kaart vinden. Mijn favoriete gerechten in China waren, toen ik er in Kung pao chicken’ en ‘Sweet pork’. Inmiddels eet ik natuurlijk geen vlees meer, daarom heb ik twee varianten op kung pao chicken bedacht. De kip kun je namelijk heel goed vervangen door paddenstoelen of bloemkoolroosjes. Mijn vegan variant van sweet pork, vind je hier.
Wat is kung pao chicken?
In het kort is kung pao chicken gewoon kip in een pikante saus met pinda’s en bosui. Het gerecht komt van oorsprong uit de Sichuan regio in het zuidwesten van China. Origineel hoor je in dit gerecht dan de Sichuan peperkorrels te gebruiken, maar er zijn ook veel ‘Westerse’ varianten waarin deze peperkorrels niet worden gebruikt. Dit komt mede doordat er een importverbod was voor Sichuan peperkorrels in de Verenigde Staten van 1986 tot 2005.
Ingrediënten vegan kung pao chicken
(Hoofdgerecht voor 2 personen)
Een kleine bloemkool in roosjes of 250 gram paddenstoelen, ik gebruik in deze variant koningsoesterzwam.
1 eetlepel plantaardige olie
4 Chinese dried red chilies in de lengte doormidden gesneden en zonder pitjes (verkrijgbaar bij de meeste toko’s).
1 theelepel Sichuan peperkorrels (verkrijgbaar bij de meeste toko’s)
4 tenen knoflook, geperst
1 theelepel verse gemalen gember
3 bosuitjes, de witte delen en groene delen scheiden en beide in stukjes snijden
3 handjes ongezouten, geroosterde pinda’s
Ingrediëntenmarinade kung pao bloemkool / paddenstoelen
2 theelepels sojasaus
2 theelepels Chinese rijstwijn
2 theelepels maïzena
1 theelepel Sichuan peperkorrels
Alle ingrediënten van de marinade mengen totdat de maïzena volledig is opgelost.
Ingrediënten kung pao saus:
1 eetlepel Chinese black vinegar (evt kun je ook gewone rijstazijn gebruiken)
1 eetlepel groentebouillon
3 theelepels suiker
3 theelepels sojasaus
2 theelepels maïzena
½ theelepel sesamolie
Alle ingrediënten voor de saus mengen totdat de maïzena volledig is opgelost.
Bereiding vegan kung pao chicken
Marineer de stukjes bloemkool of paddenstoelen in de marinade. Laat het geheel vervolgens nog minimaal 20 minuten intrekken.
Als je bloemkool gebruikt, vind ik het het lekkerst om de gemarineerde bloemkoolroosjes eerst in de oven op 180 graden nog 20 minuten te roosteren.
Verhit vervolgens de olie in de wok op een hoge temperatuur. Als de wok begint te roken, doe je het vuur uit en voeg je de Chinese red chilies en de Sichuan peperkorrels toe. Goed roeren! Pas op dat de pepers niet aanbranden.
Doe na 1 minuut de geroosterde bloemkoolroosjes of de paddenstoelen bij de pepers in de wok en verhit op medium temperatuur, ongeveer 5 minuten.
Voeg vervolgens de gember, knoflook en de witte delen van de bosui toe. Bak dit nog twee minuten mee.
Voeg daarna steeds 1 eetlepel van de saus toe. Voeg pas een nieuwe eetlepel toe als de vorige goed is opgenomen.
Serveertip! Als je klaar bent met toevoegen van de saus, roer je de pinda’s en de groene delen van de bosui door het gerecht. (Ik heb trouwens toen ik de gerechten maakten voor dit blog amandelen gebruikt in plaats van pinda’s, omdat ik toen geen pinda’s in huis had).
Je kunt het nu direct serveren met rijst of noedels.
Mànmàn chi! – Eet smakelijk!
Toevoeging achteraf
Zoals je hebt gezien, heb je voor de marinade en saus ingrediënten nodig die je alleen in de toko kunt krijgen. Mocht je het jezelf gemakkelijker willen maken, dan kun je ook een kant-en-klare saus kopen om mee te marineren en als mee te bakken. Ik gebruik bijvoorbeeld wel eens deze.