Als de dagen weer kouder en donkerder worden, heb ik altijd nog meer zin om de keuken in te keuken en lekkere baksels te maken. De herfst ingrediënten, zoals appel, peer en diverse kruiden geven een extra lekkere geur in huis. En natuurlijk zijn de smaken heerlijk. Omdat ik nog flink wat peren in huis had, besloot ik een perencake te maken. Toevallig hadden we ook veel gember in huis, dus dat werd het tweede ingrediënten. En als we de cake dan toch kruidig gaan maken, dan moet er ook kaneel bij natuurlijk. Dat is namelijk zo ongeveer mijn lievelingsingrediënt in baksels.
Perencake met gember en kaneel – Ingrediënten
Voor 1 cake heb je nodig:
200 gram bloem
6 gram bakpoeder
Een snufje zoet
200 gram plantaardige margarine
200 lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
4 peren
5 cm gember
Kaneel (naar smaak)
Een snufje nootmuskaat
Recept voor perencake met gember en kaneel – Bereiding
Het gemakkelijkst is om voordat je het cakebeslag gaat maken alvast de peren en de gember te snijden.
Schil eerst de peren, snijd in vieren en verwijder de pitten. Snijd vervolgens 2 en halve peer in blokjes. De rest van de peren snijd je in plakjes (die gebruiken we straks als garnering).
Meng de blokjes peer in een schaaltje met wat kaneel en zet apart.
Schil vervolgens de gember en snijd deze zo fijn mogelijk.
Beslag voor kruidige perencake maken
Nu gaan we het cakebeslag maken. Dit is eigenlijk niet veel anders dan beslag voor andere cakes. Meng eerst met een keukenmachine of garde suiker met de margarine en voeg één voor één de eieren. Voeg altijd pas het volgende ei toe als het voorgaande ei volledig is opgenomen in het beslag.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en bedek de cakevorm met bakpapier.
In een andere kom meng je vervolgens de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat. Giet hier het boter-suiker-ei mengsel bij en meng het een garde tot een glad beslag. Schep tot slot de blokjes peer erdoor met een spatel.
Giet het beslag in de cakevorm en strijk het met de spatel mooi uit naar de hoeken tot de bovenkant van het beslag glad is. Plaats nu de schijfjes peer in de bovenkant van het beslag door ze met de bolle kant naar boven langs elkaar in het beslag te steken. Zo ziet de cake er straks extra mooi uit als hij uit de oven komt.
Perencake met gember en kaneel bakken
Bak de cake ongeveer 75 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake droog genoeg is van binnen en bak hem anders nog wat langer.
Laat de cake in de vorm afkoelen. Als de cake goed afgekoeld is kun je hem voorzichtig uit de vorm halen. Verwijder het bakpapier pas als de cake echt volledig is afgekoeld.
Eet smakelijk!