Wij gaan over een paar weken naar Londen. Om alvast een beetje in de stemming te komen maakte ik vorig weekend een typisch Engels gerecht, Kip Tikka Masala. ‘Huh, maar dat is toch Indiaas?’, denk je nu misschien. Chicken Tikka is inderdaad een gerecht uit India. Maar de Tikka Masala is ontstaan als aanpassing van het gerecht naar de smaak van de Britten. En ik ben zelf erg dol op Indiaas eten. Dus de keuze voor dit gerecht was snel gemaakt.
Mijn recept voor Kip Tikka Masala
Dit recept is mijn eigen variant van Kip Tikka Masala. Het is geïnspireerd op dit recept van Jamie Oliver, maar ik heb wat aanpassingen gedaan om de bereiding eenvoudiger te maken. Daarnaast heb ik enkele ingrediënten aangepast aan mijn eigen smaak en ik heb de yoghurt vervangen door kokosmelk, omdat mijn vriend niet tegen melkproducten kan.
Ingrediënten Kip Tikka Masala
Voor 2-3 personen
400 gram kippendijfilet
Voor de marinade
Een halve theelepel gemalen komijnzaad
Een halve theelepel gemalen kruidnagels
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepel garam masala
1 citroen
3 tenen knoflook, geperst
1 duimgroot stuk gember, geschild en geraspt
3 eetlepels kokosmelk
Voor de saus
1 ui
2 tenen knoflook
1 bosje koriander
1 groene paprika
Wokolie
Een halve eetlepel gemalen koriander
1 theelepel kurkuma
3 eetlepels geschaafde amandelen, geroosterd
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 blokje kippenbouillon
200 ml kokosmelk
Bereiding Kip Tikka Masala
Begin een avond van tevoren al met de voorbereidingen, want de kip moet minimaal een nacht in de marinade staan.
Om de marinade te maken, rooster je eerst de gemalen kruidnagel, komijn, 1 theelepel paprikapoeder en 1 theelepel garam masala in een droge koekenpan. Doe de kruiden in een kom en voeg er het rasp en sap van een halve citroen aan toe. Voeg er ook de gember, knoflook, 3 eetlepels kokosmelk en een theelepel zout aan toe.
Snijd de kipdijfilets in stukken van 5 centimeter en doe ze in de kom met de marinade. Goed mengen! Zet dit afgedekt in de koelkast om minimaal een nacht te laten marineren.
Zodra je de Tikka Masala daadwerkelijk gaat klaarmaken, snijd je eerst de ui, knoflook voor de saus en de groene paprika in stukken. Verwijder de korianderblaadjes van de stelen en snijdt de stelen in kleine stukjes. Houd de blaadjes apart voor later.
Bak ondertussen de kippendijfiletblokjes in een koekenpan rondom aan en zet deze apart.
Doe nu de ui, knoflook, paprika en koriandersteeltjes in een braadpan met wat olie en laat het 20 minuten zachtjes bakken tot de ui bruin wordt. Roer regelmatig.
Voeg vervolgens de gemalen koriander, de kurkuma en de resterende paprikapoeder en garam masala toe. Doe er na 2 minuten ook nog de geroosterde amandelen bij.
Voeg de tomaten toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Giet er 100 m water bij en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roer er na 5 minuten koken de resterende kokosmelk door. Laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken. Doe halverwege de kip erbij.
Besprenkel na de 20 minuten de Kip Tikka Masala met citroensap van een kwart citroen en doe er wat van de korianderblaadjes bij. Goed roeren en nog 2 minuten zachtjes laten koken.
Gebruik de rest van de korianderblaadjes voor de garnering.
Tip! Serveer de Kip Tikka Masala met basmatirijst.
Eet smakelijk!