Vandaag deel van mijn serie met vegetarische bowl-gerechten. Deze keer wordt het een Japanse bowl met sushirijst en tofu in teriyakisaus. Verder heb ik gekozen voor paar typisch Japanse toppings namelijk edamame bonen en nori (zeewiervellen). Natuurlijk kun je het gerecht zelf nog aanvullen met meer toppings: wakame (zeewiersalade) en komkommer of radijs lijken me er ook erg lekker bij.
Ingrediënten Japanse bowl
Voor 2 personen heb je nodig:
- 200 gram tofu
- 1,5 eetlepel maizena
- 250 gram sushirijst
- 5 eetlepels rijstazijn
Voor de teriyakisaus:
- 100 ml sojasaus
- 100 ml mirin
- 25 gram bruine basterdsuiker
- 1 cm verse gember (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 1 tl sesamolie
Voor de overige toppings:
- 175 gram edamame (sojabonen)
- 1 norivel
Japanse bowl maken – Bereiding
Bereid eerst de sushirijst voor door deze te koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng aan het einde de rijstazijn door de sushi.
Terwijl de rijst afkoelt kun je de terriyakisaus maken. Meng hiervoor de sojasaus, mirin en sesamolie. Doe dit in een steelpannetjes en laat langzaam warm worden. Voeg de suiker toe en roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg tot slot de fijngesneden gember en knoflook toe en haal de pan van het vuur.
Vervolgens gaan we de tofu bereiden. Dep deze goed droog en snijd in blokjes. Doe in een kom de maizena en haal de blokken tofu erdoor zodat alle blokjes aan alle kanten met maizena zijn bedekt.
Verhit olie in een hapjespan en bak hierin de tofu totdat deze een knapperig korstje heeft. Voeg de teriyakisaus toe en warm nog een paar minuten goed door.
Japanse bowl opbouwen
Als de tofu klaar is, kun je de sushi bowl gaan opbouwen. Schep hiervoor eerst de sushirijst in de kommen. Vervolgens schep je de tofu met teriyaki saus erop en daarna de edamame bonen.Garneer tot slot met een paar repen van de norivellen.
Eet smakelijk!