Net als vorig jaar, wil ik ook nu weer speciaal voor Kerst een kerstdiner met jullie delen uit één van de landen waar ik ben geweest. Dit voorjaar was ik in Japan en nu blijkt dat dit land een heel bijzondere kersttraditie heeft. In Japan eten ze namelijk massaal Kentucky Fried Chicken met Kerst. Ik vond dit erg grappig. En je raadt het al: dat wordt het kerstrecept op mijn blog.
Waarom eten Japanners KFC met Kerst?
Japan kent niet echt christelijke tradities, zoals Kerstmis. In 1974 speelde de Kentucky Fried Chicken vestiging in Osaka hier slim op in, door een KFC kerstmenu te introduceren in Japan. En deze traditie is gebleven. Elk jaar heeft Kentucky een speciale kerstcommercial in Japan met een bijbehorend kerstmenu.
Recept voor Kentucky kip
Nu ben ik niet zo’n fan van fastfood van keten zoals KFC, maar als je het zelf kan maken, is het natuurlijk meteen al een stuk lekkerder. En zelf de krokante gefrituurde kip van Kentucky maken, is gemakkelijker dan je misschien denkt.
Ingrediënten:
Stukken kip (ik heb drumsticks en filet gebruikt, maar je kunt ook vleugels nemen)
3 eetlepels zout
3 eetlepels knoflookpoeder
3 eetlepels uienpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel peper
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel gemberpoeder
375 gram bloem
2 eieren
1 liter zonnebloemolie
275 ml melk
Bereiding – Zelf Kentucky Fried Chicken maken
Meng in een diep bord de bloem met de kruiden. In een ander bord meng je het ei met de melk.
Haal de stukken kip eerst door het ei-melk-mengsel en vervolgens door het bloemmengsel. Dit doe je twee keer om een extra krokante korst te krijgen.
Verhit in een diepe pan de olie tot 180 graden Celcius. Doe voorzichtig de gepaneerde stukken kip erin (niet meer dan 4 stukken per keer frituren!) en bak deze totdat de korst mooi bruin en krokant is en de kip van binnen goed gaar is (dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten).
Serveer de kip met frietjes en salade.
Merīkurisumasu! (Japans voor ‘Vrolijk Kerstfeest’)