Na het nieuws gisteren dat twee meisjes in een Indiaas dorp zijn verkracht en opgehangen aan een boom, moest ik ineens weer denken aan de groepsreis die ik in maart van dit jaar maakte door India. Iets wat diepe indruk heeft gemaakt op mij tijdens deze reis, is de manier waarop mannen omgaan met vrouwen en hoe slecht de positie van vrouwen is in dit land. In mijn ogen is dat ook één belangrijke reden waarom er zoveel seksueel geweld tegen vrouwen plaatsvindt in India.
Constant aangestaard worden
Wanneer je als vrouw op straat rondloopt in India, alleen of in een groep, merk je al snel hoeveel er naar je gestaard wordt door mannen. Dat vond ik op zich niet zo raar, omdat westerse vrouwen natuurlijk ook heel erg opvallen in het straatbeeld. Maar toch voelde het in India heel anders dan dat er gewoon naar je gekeken wordt, omdat je anders bent. De mannen staren veel langer en nadrukkelijker naar je zonder iets te zeggen, waardoor het al snel bedreigend voelt. Ik had het geluk dat ik een groep reisde, maar ik denk dat als ik alleen was geweest of met z’n tweeën dat ik me er heel onprettig bij had gevoeld.
Het toppunt van staren was tijdens het Holi festival dat we vierden in Jaipur. Ik was met een groep medereizigers ’s-ochtends de stad in gegaan om het te vieren. Omdat het erg hectisch was en we na een paar uurtjes wel even wat rust wilden, gingen we naar een park. Toen we daar op een grasveldje zaten, kwam ineens de ene na de andere man bij ons staan en voor we het wisten stonden er ruim twintig mannen naar ons te staren zonder iets te zeggen. Ook hier scheelde het weer dat we met een groep waren, anders had ik me heel onveilig gevoeld.
Knijpen en graaien tijdens Holi festival
Vervelender vond ik hoe veel mannen zich gedroegen tijdens Holi als ze je begroeten en wat gekleurd poeder in je gezicht wilde smeren. Menig man kneep daarbij nog even snel in mijn borsten of probeerden in mijn kruis te grijpen en dat was bij de andere vrouwen in de groep niet anders. En als je even iets langer dan een minuut stil stond had je al snel tien of meer mannen zeer dicht om je heen. Als je als vrouw alleen bent of met zijn tweeën, kunnen dit soort situaties natuurlijk gemakkelijk gevaarlijk worden.
De eerste keren dat er geknepen of gegraaid werd, deed ik het nog af door de man weg te duwen en gewoon door te lopen. Ik zag het ook een beetje als een kwaaie-jongensstreek. Het is in India namelijk verboden dat mannen en vrouwen elkaar aanraken op straat en tijdens Holi hebben de mannen ineens een excuus en proberen ze dus tijdens het gooien van de poeders af en toe hun kans te grijpen en iets te doen wat eigenlijk niet mag.
Maar na ruim een half uur steeds weer door een andere man belaagd te worden, begon het me al snel heel erg te irriteren. Een oplossing hiervoor bleek te zijn om op de hoofdstraten te blijven in de stad. Daar liepen immers politieagenten met bamboestokken en als die zagen dat een man probeerde wat te doen werden er rake klappen uitgedeeld. Iets wat ik eigenlijk ook wel weer zielig vond, maar het zorgde er wel voor dat je op die straten relatief rustig kon lopen zonder steeds lastig gevallen te worden.
Nauwelijks vrouwen op straat
Wat me ook op viel op deze dag was dat er eigenlijk alleen maar mannen en jongens op straat waren. Toen we bij een deuropening van een huis een paar vrouwen zagen staan en vroegen waarom ze niet mee deden met het feest, gaven ze aan dat ze het thuis vierden met familie. Het feest buiten was voor de mannen en omdat er door die mannen ook stevig gedronken werd, was het voor een vrouw niet veilig op straat.
Dat vind ik dus erg schokkend, dat omdat mannen zich misdragen de vrouwen zichzelf maar weg moeten cijferen. Dit rechtvaardigt namelijk voor mannen om vrouwen die zich wel op straat begeven lastig te vallen. Dan had je immers maar binnen moeten blijven. En als je je dan ook nog misschien iets uitdagend kleed (lees: met blote armen of een te strakke sari), vraag je er al helemaal om, denken veel mannen nog steeds. Het is zelfs een argument wat door politieagenten vaak gebruikt wordt om de verkrachtingen in India goed te praten, er wordt dan gezegd dat de bewuste vrouw(en) zich te uitdagend gedroeg(en) of dat ze het zelf hadden gewild.
Kledingvoorschriften mogen geen verplichting zijn
En het erge is dat als je erover nadenkt, dit soort denkbeelden nog steeds in heel veel delen van de wereld leven. Ook in sommige Arabische landen worden vrouwen verplicht een boerka, niqab of hoofddoek te dragen. Gevolg hiervan is dat vrouwen die zich niet aan deze kledingvoorschriften houden in veel landen vogelvrij zijn en dat het de mannen bijna een vrijbrief geeft om deze vrouwen lastig te vallen of op zijn minst uit te schelden.
Begrijp me goed, ik ben absoluut tegen een verbod op hoofddoeken of andere kleding die mensen om religieuze redenen dragen. Echter, het moet wel verboden worden om vrouwen hiertoe te verplichten. Elke vrouw moet zelf kunnen bepalen of ze wel of niet mee wil gaan in de religieuze kledingvoorschriften. En wie besluit zich er niet aan te houden, verdient het niet om gestraft te worden of slecht behandeld te worden. Alleen zo kun je de veiligheid van alle vrouwen waarborgen en kunnen mannen de kledingvoorschriften niet gebruiken als vrijbrief voor seksuele misdrijven of om op een andere manier vrouwen te straffen die zich anders kleden.