Als de dagen weer donkerder en kouder worden, krijg ik altijd extra veel zin om allerlei lekkers te bakken. En alle lekkere herfstige ingrediënten uit de supermarkt, lenen zich er natuurlijk perfect voor. Zo maakte ik deze week deze cake met geraspte wortel, walnoten en verschillende kruiden. Een heerlijke, kruidige combinatie en een fijne bijkomstigheid: het huis gaat er extra lekker van ruiken als er zo’n cake in de oven staat.
O ja, deze cake is natuurlijk volledige vegan en dus ook lactosevrij.
Ingrediënten voor wortelcake met walnoten
Voor een cake uit een cakevorm van 20 centimeter heb je nodig:
- 200 gram wortel, fijngeraspt
- 70 gram walnoten
- 5 gram kaneelpoeder
- 3 gram gemberpoeder
- 225 gram zelfrijzend bakmeel (of 225 gram bloem en twee theelepels bakpoeder)
- Een klein snufje zout
- 100 gram suiker
- 200 ml ongezoete sojamelk
- 90 ml plantaardige olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
Vegan wortel-walnotencake bakken – Bereiding
Verhit alvast de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in. Je kan ook een vel bakpapier in de cakevorm leggen in plaats van invetten met plantaardige margarine.
Hak vervolgens de walnoten fijn.
Meng in een grote kom het bakmeel (of bloem en bakpoeder) met het de suiker en zout. Doe er de sojamelk bij en meng het met een garde of keukenmachine tot een beslag. Voeg vervolgens tijdens het mengen beetje bij beetje de plantaardige olie toe totdat alles goed is opgenomen en je een mooi beslag hebt.
Spatel vervolgens de geraspte wortel, walnoten, kaneel en gember door je beslag. Zorg dat de ingrediënten mooi verdeeld zijn door het beslag.
Giet het beslag in de bakvorm en smeer het goed uit richting de hoeken.
Daarna bak je de cake in 60 minuten in de oven gaar.
Laat de cake goed afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt en serveert.
Eet smakelijk!