Ons eerste avondmaal in Athene staat me na bijna twee jaar nog steeds heel goed bij. Natuurlijk omdat het in een heel bijzondere sfeer was in een mooie tuin achter het restaurantje met traditioneel Griekse gerechten en super aardige bediening. Maar ook doordat het eten zo ontzettend lekker was. Vooral de groentetoren, die ik dus nog steeds een keertje zelf thuis moest maken. En dat is er dan nu toch eindelijk van gekomen.
In plaats van een toren koos ik ervoor om er een groenteschotel in laagjes van te maken, omdat dat veel gemakkelijker is dan alle ingrediënten na het bakken laag voor laag op een bord opbouwen tot een mooie toren. Zeker met een laag erin die uit aardappelschijfjes bestaat.
Ingrediënten voor Griekse groenteschotel
Voor een schotel voor 2 personen heb je nodig:
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 30 gram verse platte peterselie
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels tijm
Tip! Deze groenteschotel is erg lekker met wat stokbrood met aioli of tzatziki erbij.
Griekse groenteschotel maken – Bereiding
Verhit alvast de oven voor op 200 graden
Snijd ondertussen de aubergine en courgette in de lengte in dunne plakken. Snijd de de paprika in de dikke repen. Besprenkel met een beetje zout en gril ze ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven.
Snipper ook de ui en de teentjes knoflook en meng dit met een eetlepel olijfolie
Meng in een ander kommetje de oregano, tijm en wat van de peterselie (fijngesneden) met een eetlepel olijfolie.
Vet nu de ovenschaal in en bedek deze met een laag courgette. Smeer hierover de helft van het knoflook-ui-mengsel.
Bedek dit met de aardappelschijfjes. Smeer hierover de helft van de kruidenolie.
Leg er nu de aubergine op en smeer hier de smeer de rest van het knoflook-ui mengsel op.
Als laatste maak je een laag met de paprika en courgette en aubergine die je nog over hebt, omdat ze niet op de vorige lagen pasten. Smeer hier het laatste van de kruidenolie overheen.
Bak de Griekse groentenschotel vervolgens in 30 minuten gaar in de oven.
Serveer tot slot de tomaat (in schijfjes) en de rest van de peterselie bij de groenteschotel als garnering.
Eet smakelijk!