Koude soep is niet per sé iets dat veel mensen aanspreekt. Maar dat is wel wat Gazpacho is, een koude tomatensoep. Voordat ik het voor de eerste keer at, had ik er ook zo mijn bedenkingen bij. Maar na één hap was ik om. Het is veel lekkerder dan je zou denken. Erg verfrissend en een perfect gerecht voor warme zomerse dagen.
Wat is Gazpacho?
Gazpacho komt uit Spanje waar het voornamelijk als voorgerecht of amuse gegeten wordt. De soep wordt gemaakt van tomaten met verschillende groenten en kruiden. Het is een erg makkelijk gerecht om te maken, omdat je eigenlijk alleen maar wat dingen hoeft te snijden en in de blender te doen. De variatie in dit gerecht zit ‘m dus vooral in de ingrediënten die je gebruikt.
Ingrediënten voor Gazpacho
Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt. Deze hoeveelheden zijn voor 1 portie.
2 tomaten in kwarten
Een half lente uitje in ringen gesneden
1 halve rode paprika in stukjes gesneden
1 have groene paprika in stukjes gesneden
1 kwart komkommer in stukjes gesneden
1 teentje knoflook
Een halve theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel sherry (Manzanilla)
100 ml water
4 eetlepels Spaanse olijfolie
Zelf Gazpacho maken – Bereiding
De bereiding van gazpacho is eigenlijk heel simpel. Houd een beetje van de paprika’s en de komkommers achter voor de garnering. Doe de rest samen met alle overige ingrediënten in een blender en pureer tot een gladde soep.
Proef even of de smaak naar wens en voeg anders nog wat zout toe.
Tip! Een beetje limoen in de gazpacho is ook erg lekker. Doe hiervoor een beetje geraspte schil van een limoen erbij in de blender. Helaas had ik die toen ik deze soep maakte afgelopen week niet in huis.
Als de gazpacho klaar is, kun je deze direct serveren. Maar de soep is het lekkerste als je ‘m bewaart in de koelkast en een dag later eet. De smaken zijn dan intenser. Ik heb dit gerecht daarom ‘s avonds gemaakt om de volgende dag mee naar het werk te nemen voor lunch. Als je de gazpacho maakt voor bij het avondeten, kun je de soep eventueel ook ‘s ochtendsvroeg maken.