De Eritrese / Ethiopische keuken kent sowieso heel veel vegan gerechten, maar ze zijn ook nog eens erg lekker. Eén van mijn favorieten is de kruidige linzenschotel, birsen (misir wot in Ethiopië). Hierin gebruik je ook het kruidenmengsel berebere, dat je onder meer hier kunt kopen. Daardoor krijg je een lekkere, kruidige smaak aan je linzenstoofschotel.
Normaal gesproken eet je Eritrese en Ethiopische gerechten met injera, een soort pannenkoek. Omdat het mij nog niet gelukt om deze echt goed zelf te maken, heb ik het volkoren Libanees platbrood gegeten. Dat kan ook prima.
Ingrediënten Eritrese linzenschotel
Voor 2 personen heb je nodig:
- 200 gram rode splitlinzen (ik gebruik deze)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 centimeter gember
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel berebere
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Een handje fijngehakte peterselie
- 400 tot 450 ml groentebouillon
Vegan Eritrese linzenschotel maken – Bereiding
Ik begin altijd eerst met het snijwerk. Snij dus de ui en gember fijn en pers de knoflook.
Verhit in een hapjespan wat plantaardige olie en fruit hierin de ui, berbere kruiden, knoflook, gember, komijn en gerookte paprika aan. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
Voeg vervolgens de linzen en tomatenpuree toe. Roer door en kook ongeveer 3 minuten mee.
Daarna voeg je de groentebouillon toe, roer je alles nog een keer door en laat je het aan de kook komen.
Laat het geheel zachtjes doorkoken tot de linzenstoofschotel dik genoeg is. Meestal duurt dit 20 tot 30 minuten.
Roer vóór het serveren de fijngehakte peterselie nog door de linzenschotel.
Serveer dit dus met injera, Libanees platbrood of naanbrood. Eventueel kun je het natuurlijk ook met rijst eten.
Eet smakelijk!