Op dit blog hebben jullie misschien al vaker gelezen over Gezana. Dit is een Eritrees restaurant in Eindhoven. De laatste keer dat we er aten vroeg ik hoe ze de injera, een soort pannenkoekjes waarmee je alle gerechten eet, worden gemaakt. De pannenkoekjes zijn namelijk heel luchtig met heel veel kleine belletjes en de smaak is een beetje licht zurig. Dus ik was heel erg benieuwd. En toen kreeg ik het aanbod om een keertje langs te komen om te zien hoe de injera gemaakt worden.
Zelf aan de slag
En afgelopen donderdag was het zover, ik stond in de keuken van Gezana mijn allereerste injera te bakken. Na een warm onthaal ging ik mee de keuken in, waar ik na een korte demonstratie van twee lieve dames die elke dag wel honderden injera bakken, mocht ik dus zelf aan de slag. En het was eigenlijk veel gemakkelijker dan ik dacht. Het ging dan ook bijna helemaal goed de eerste keer.
Injera bakken
Injera bakken lijkt veel op pannenkoeken bakken. Je schept een lepel beslag in de pan (wel zorgen dat de pan goed heet is). Je draait met de pan, zodat zich een ronde pannenkoek vormt. Halverwege leg je nog even de deksel op de koekenpan en dan kun je de Injera uit de pan halen.
Dat laatste vond ik wel een beetje spannend, omdat je de Injera met je vingers vastpakt (in de hete koekenpan) en daarna een soort rieten matje eronder schuift. Ik was dus wel een beetje bang om mijn vingers te branden, maar het viel uiteindelijk allemaal mee.
Al met al een zeer leuke en bijzondere ervaring om mee te maken. Ik wil de mensen van Gezana bij deze ook nogmaals heel hartelijk bedanken voor dit kijkje in de keuken. En wie weet maak ik binnenkort zelf wel een keer thuis injera.
Wacht! Waar werd die Injera nou van gemaakt?
O ja, en nu zijn jullie natuurlijk ook wel benieuwd waar die injera van gemaakt worden. Het beslag wordt gemaakt van bloem en water. Je kunt verschillende soorten bloem gebruiken.Door dit minimaal 3 dagen te laten gisten, krijgt het zijn zurige smaak. Daarnaast zorgt het gisten ervoor dat er belletjes ontstaan tijdens het bakken. Verder moet dus echt de pan heet genoeg zijn, omdat je anders geen belletjes krijgt. Tijdens het afkoelen na het bakken, krijgt de injera tot slot zijn zachte, rekbare structuur.