Natuurlijk mag op dit blog met deze dagen een typisch Paasgerecht niet ontbreken. Dit jaar heb ik gekozen voor de Engelse Hot Cross Buns. Dit zijn zoete broodjes die traditioneel geserveerd worden op Goede Vrijdag. Maar ze zijn minstens zo lekker voor bij een Paasontbijt of -brunch.
Ingrediënten voor Hot Cross Buns
Voor 8 broodjes
Voor het deeg:
300 gram bloem
Zakje gedroogde gist (7 gram)
30 gram lichtbruine basterdsuiker
3 gram koek- en speculaaskruiden
6 gram zout
100 ml lauwwarme melk (ik heb sojamelk gebruikt)
25 ml lauwwarm water
1 ei
60 gram rozijnen
Voor het kruis op de broodjes:
40 gram bloem
25-30 ml water
Voor de afwerking:
2 eetlepels abrikozenjam
Hoe maak je Hot Cross Buns?
Doe alle droge ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom en roer dit een beetje door elkaar.Voeg daarna de melk, het water en het ei toe. Meng alles tot een glad deeg. Kneed het deeg vervolgens met een keukenmachine 10 tot 15 minuten.
Na het kneden voeg je de rozijnen toe aan het deeg. Kneed de rozijnen er goed doorheen. Ik doe dit het liefst met de hand.
Maak van het deeg een bol en doe deze in een met olie ingevette kom. Laat het deeg een uur rijzen.
Tip! Deeg laten rijzen gaat het beste met wat warmte. Via het blog van OhMyFoodness kwam ik hiervoor een handig trucje tegen. Verwarm je oven voor op 50 graden. Zet daarna de oven uit en laat het deeg rijzen in de oven met de deur dicht. Dit geeft net dat beetje extra warmte om het deeg mooi te laten rijzen.
Als het deeg genoeg gerezen is, neem je het uit de kom. Druk alle lucht uit het deeg en verdeel het in acht gelijke stukken. Ik gebruik hier altijd een keukenweegschaal bij, zodat ik kan wegen of alle stukken ongeveer even zwaar en dus even groot zijn.
Vorm van elk stuk een bol en leg deze op met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor genoeg ruimte tussen de broodjes.
Laat de broodjes afgedekt onder een doek nog een uur rijzen.
Kruisjes maken in de Hot Cross Buns
Als het rijzen bijna klaar is, kun je alvast het papje maken voor de kruisen. Meng hiervoor de bloem met het water.
Snijd na het rijzen met een scherp mes in elk broodje een kruis. Doe het papje in een spuitzak en spuit hiermee aan de hand van de inkepingen, op elk broodje een kruis.
Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 graden in 10 tot 15 minuten bruin en gaar.
Verwarm ondertussen in een pannetje de abrikozenjam. Als de broodjes uit de oven komen, bestrijk je ze met de jam.
De broodjes zijn het lekkerst om te eten als ze nog warm zijn.
Eet smakelijk!