Het recept voor een cake van oliebollenmix is elk jaar tot ver na de jaarwisseling veel bekeken op deze site. Daarom vond ik wel weer eens tijd voor nog een ander recept dat je kunt maken als je (na de jaarwisseling) nog oliebollenmix in huis hebt. Namelijk: cupcakes, met stukjes appel en kaneel erdoor. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en ze zijn erg lekker.
Ingrediënten cupcakes van oliebollenbeslag
Voor 8 tot 10 cupcakes heb je nodig:
- 250 gram oliebollenmix. Let wel even op welke je koopt. Lang niet alle mixen in de supermarkt zijn vegan, omdat er vaak melk in verwerkt is.
- 200 ml water
- 2 theelepels kaneel
- 1 kleine appel
- 8 tot 10 muffinvormpjes
Oliebollencupcakes maken – Bereiding
Neem een grote kom en meng hierin de oliebollenmix, het water en de kaneel tot een mooi cupcake beslag.
Vervolgens moet het deeg nog een uurtje rijzen. Voor een mooie rijs, maak ik altijd gebruik van de oven. Die verwarm ik voor op 60 graden. Vervolgens zet ik de oven uit en doe ik meteen de kom met het deeg erin. Laat dit met de deur dicht zo staan tot het einde van je rijstijd.
Als het rijzen bijna klaar is, kun je de appel alvast in stukjes snijden (schillen hoeft niet). Verwijder uiteraard wel het klokhuis.
Zet je cupcakevormen op een bakblik en schep in elke vorm een eetlepel van het deeg. Druk daarna twee of drie stukjes appel erin en bedek die met nog wat deeg. Zorg wel dat je de vormpjes niet te vol doet, want de cakejes worden straks in de oven nog een stuk groter.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bak vervolgens de oliebollencupcakes in 15 minuten gaar.
Je kunt de cupcakes warm eten of gewoon laten afkoelen.
Tip! Doe als je de cupcakes gaat eten nog wat poedersuiker erop voor een echt oliebollengevoel.
Eet smakelijk!
Ik heb ze gisteren gemaakt om alvast uit te proberen. Ze zijn erg lekker. Omdat ik geen appels meer had heb ik er rozijnen in gedaan die ik vantevoren geweld heb in sinasappelthee. Smaakte goed. Alleen bleef de onderkant van de cupcakes vastplakken aan het papieren vormpje. Misschien invetten? Maar voor de rest lekker en ook belangrijk: geen stinkende keuken zoals gebeurt met traditioneel bakken.