Sinds ruim een maand eten ik en mijn vriend geen vlees meer. Dit betekent ook op zoek gaan naar nieuwe comfort foods. Aangezien mijn vriend ook geen melkproducten kan eten, valt alles met kaas daarbij ook af. Mijn uitdaging is dus: lekker comfort foods met groente vinden. Het eerste waar ik hierbij aan dacht zijn bonenstoofschotels. Mits goed gekruid, vind ik die echt heel lekker. De komende tijd ga ik diverse schotels uitproberen met bonen en peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten. De eerste in de reeks was een Cubaanse schotel met zwarte bonen en rijst.
Ik kan je vertellen: het komt bij de combinatie rijst en bonen echt heel erg aan op goed kruiden en de bonen heel lang laten stoven. Hoe zachter ze namelijk zijn, hoe lekkerder. Dit is dus echt een recept waar je wat tijd voor nodig hebt.
Ingrediënten zwarte bonen stoof
Voor 2-3 personen heb je nodig:
225 gram zwarte bonen
1 groene paprika, in stukjes gesneden
1 grote witte ui, in blokjes
7 tenen knoflook
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel oregano
2 laurier bladeren
1 groentebouillonblokje
1 theelepel komijnpoeder
60 ml droge witte wijn
50 gram olijven met piment, in plakjes
Chili vlokken
Zout
Olijfolie
Bereiding Cubaanse stoofschotel met zwarte bonen
Doe de bonen in een pan met een halve liter water en laat dit minimaal een nacht weken. Gebruik een pan met een dikke bodem.
Zodra je de stoofschotel gaat maken, voeg je de helft van de groene paprika, de helft van de ui, 4 gekneusde tenen knoflook, 1 theelepel olijfolie en 1 laurierblad toe aan de bonen en breng je het in hetzelfde vocht als waarin de bonnen hebben geweekt aan de kook.
Als het kookt, voeg je het bouillonblokje toe en laat je het geheel 45 tot 60 minuten sudderen.
Ondertussen maak je in een andere pan een zogenoemde ‘sofrito, dit is een soort basissaus die je in veel Cubaanse gerechten in diverse varianten tegenkomt.
Voor de sofrito verhit je in een pan met een dikke bodem 25 ml olijfolie. Doe de andere helft van de groene paprika en van de ui erbij. Voeg daarnaast 3 geperste tenen knoflook toe en bak dit tot de uien zacht en glazig zijn, ongeveer 6 tot 8 minuten.
Doe nu een beetje zout, de zwarte peper, oregano, komijn en (naar smaak) de chilivlokken erbij. Laat dit nog 2 minuten meebakken en zet de sofrito opzij.
Nog een uurtje sudderen
Als de bonen lang genoeg hebben gekookt, voeg je de sofrito toe aan de bonen. Roer ook de witte wijn en de olijven erdoor. Laat het daarna nog 45 tot 60 minuten koken met de deksel op de pan.
Als de bonenstoof niet dik genoeg wordt, kun je eventueel nog wat maïzena toevoegen. Proef wel even goed, want het kan zijn dat je daarna nog wat extra kruiden moet toevoegen voor de smaak.
Serveer de zwarte bonen stoofpot met rijst.