Een paar jaar geleden ben ik op dit blog gestart met een serie ‘Wereldburgers’. Omdat ik toen nog niet vegetarisch at, zijn dit allemaal burgers gemaakt van vlees. Maar ik maak nog steeds regelmatig zelf burgers, alleen dan met vegetarische ingrediënten. Daarom heb ik besloten dat ik van de burgers in de tag Wereldburgers ook een vegavariant ga maken. Vandaag het eerste deel: Cubaanse burgers van rijst en zwarte bonen.
Aangezien ik de laatste ook steeds vaker frietjes met een twitst naar één van de wereldkeukens maak, heb ik bij deze burgers ook meteen frietjes met een Cubaans tintje gemaakt. Dit zijn dus eigenlijk twee recepten in één artikel. Omdat de burgers best een beetje pittig zijn en de frietjes een lekkere frisse smaak hebben, vormt dit een ideale smaakcombinatie.
Ingrediënten Cubaanse vegaburgers
Voor 2 burgers heb je nodig:
- Een halve ui
- 200 gram zwarte bonen uit blik (uitgelekt)
- 100 gram gekookte (zilvervlies)rijst. Hiervoor heb je ongeveer 34 gram ongekookte rijst nodig.
- 20 gram paneermeel
- 2 eetlepels olijfolie
- Een snufje zout
- Een halve theelepel geroosterde paprikapoeder (pikant) van het merk La Chinata
- Een halve theelepel komijn
Verder:
- 1 tomaat
- Een halve ui
- Een halve theelepel laurierpoeder
- Een snufje komijn
- 2 hamburger broodjes
- 2 eieren
Ingrediënten Cubaanse frietjes
Voor de Cubaanse frietjes heb je nodig:
- 450 gram dunne frietjes
- 2 handjes muntblaadjes
- Sap van een limoen
- Raps van de schil van een halve limoen
- 2 eetlepels sap van een sinaasappel
- 6 eetlepels mayonaise
Cubaanse burgers maken
Meng in een blender de bonen, rijst, ui, olie, zout, paprikapoeder en komijn door elkaar. Roer er aan het eind het paneermeel doorheen. Doe dit beetje bij beetje zodat je tussendoor kunt voelen of het ‘burgermengsel’ al vast genoeg is en niet meer te plakkerig is. Zodra het mengsel goed genoeg is, vorm je er met je handen twee ballen van. Maak elke bal plat en vorm een burger en leg deze op een bord.
Snijd nu de tomaat en de ui fijn. Verhit in een steelpannetje een beetje olijfolie. Voeg hier de komijn en ui aan toe en bak dit 3 minuutjes mee. Voeg de tomaat toe en bak die nog 5 minuutjes mee tot je een mooi sausje krijgt.
Bak ondertussen de burgers in een koekenpan met wat olie in 6 tot 10 minuten gaar. Halverwege voorzichtig keren.
Bak in een andere koekenpan 2 spiegeleieren.
Serveer de burgers op een broodje met flinke schep saus en het gebakken ei erop.
Cubaanse frietjes maken
Bak de frietjes zoals aangegeven op de verpakking.
Snijd de muntblaadjes zo fijn mogelijk.
Meng vervolgens in een kommetje de mayonaise met 3 theelepels limoensap, de geraspte limoenschil, de helft van de munt en 1 eetlepel sinaasappelsap. Zet de mayonaise in de koelkast tot je deze nodig hebt.
Als de frietjes klaar zijn doe je ze in een grote ovenschaal. Roer er de andere eetlepel sinaasappelsap en 1 theelepel limoensap door. Roer er daarna de mayonaise doorheen en strooi er de andere helft van de munt overheen.
Eet smakelijk!