De serie Twin Peaks had ik tot een paar weken geleden nog nooit gezien. Maar nu er op Videoland nieuwe afleveringen van zijn gekomen, wilde ik de serie toch wel graag gaan zien. En dan moet je wel beginnen met de oude serie uit de jaren 90. Als foodie ben ik natuurlijk extra gefocust op het eten wat er allemaal voorbij komt en in Twin Peaks kun je dan de cherry pie eigenlijk niet missen. Ik had bij het kijken van Twin Peaks dan ook meteen zin om zelf een cherry pie te maken.
Omdat ik nog geen pie schaal in huis had, moest die natuurlijk eerst nog even besteld worden, maar toen kon ik toch eindelijk die pie gaan bakken. Ik heb het mijzelf wel gemakkelijk gemaakt door te kiezen voor kant-en-klare vlaaifruit kersen van Hak in plaats van zelf kersen te gaan ontpitten en inkoken. Maar evengoed vond ik deze taart erg lekker.
Recept Cherry Pie – Ingrediënten
450 gram bloem
150 gram suiker
Zout
225 gram plantaardige margarine
3 eieren
1 theelepel kaneel
Een halve theelepel vanille extract
Twee blikken Taart en Vlaaifruit kersen van Hak
Een pie schaal
Recept Cherry Pie – Deeg maken
Om het deeg te maken, meng je eerst de bloem met de suiker en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze erbij. Meng met het je handen alles door elkaar. Dit doe je door zachtjes de klontjes boter fijn te knijpen en te vermengen met het meel. Ga net zolang door tot je een kruimelig deeg hebt.
Klop de eieren los in een schaaltje en meng dit door de kruimels. Kneed het voorzichtig door. Niet te hard kneden! In het begin zal het deeg wat aan je vingers plakken, maar dat wordt vanzelf minder. Haal gewoon steeds het deeg van je vingers en blijven rustig door kneden.
Als je een samenhangend deeg hebt gevormd, maak je er een bol van. Rol deze in vershoudfolie en leg het deeg minstens 2 uur in de koelkast.
Vulling voor Cherry pie
Vlak voor je het deeg weer uit de koelkast haalt, maak je de kersenvulling. Doe hiervoor het vlaaifruit in een schaal en meng dit met de kaneel en het vanille extract.
Verwarm de oven voor op 200 graden als je een elektrische oven hebt. Ik heb een heteluchtoven, meestal kun je dan beter 10 procent van de temperatuur afhalen. Dus ik heb de oven op 180 graden verwarmd.
Zelf Cherry Pie maken
Verdeel het deeg in twee gelijke bollen gebruik hierbij een keukenweegschaal om te zorgen dat de bollen echt even zwaar zijn. Leg één bol in het vershoudfolie weer even terug in de koelkast.
De andere bol rol je uit tot een grote ronde cirkel. Ik raad je aan eerst wat bloem op je werkblad en op je deegroller te doen, want het deeg plakt nogal. Als je een bodem hebt gerold die groot genoeg is om aan alle kanten een stukje over de rand van de pie schaal heen te komen. Leg je de bodem voorzichtig in de schaal.
Schep daarna de kersenvulling op de bodem en zorg dat je het goed verdeeld over de hele bodem.
Rol van de tweede bol deeg opnieuw een grote ronde cirkel. Leg deze over de vulling en druk de bodem voorzichtig aan.
Druk de randen van de bodem en de deksel goed tegen elkaar. Maak gebruik van de inkepingen in de schaal om de rand van de pie ook een mooie gekartelde rand te geven.
Cherry pie bakken
Snijd aan de bovenkant met een scherp mes een paar inkepingen in de deksel van de pie, zodat de lucht eruit kan tijdens het bakken. Ik heb vier kleine sneetjes gemaakt.
Zet de pie nu 60 minuten in de oven. Bedek de taart de eerste 25 minuten met aluminiumfolie om te zorgen dat de bovenkant niet te donker wordt.
Laat de pie nadat deze uit de oven komt zeker nog een paar uur afkoelen. Als je de taart eerder aansnijdt, zal de vulling eruit lopen.