Iedereen kent het populaire voorgerecht, carpaccio wel. Dit wordt meestal gemaakt met rundvlees, maar je kunt er ook heerlijke vegan varianten van maken, met verschillende groentes als basis. Zo maak ik regelmatig deze carpaccio van zoete aardappel en laatst ontdekte ik de carpaccio van knolselderij van restaurant Rozey, waar ik mijn eigen versie van heb gemaakt.
Ik ging voor een snelle variant voor dit recept. Je kunt de knolselderijknol namelijk ook eerst ongeveer 2 uur roosteren in de oven en er dan na het afkoelen plakjes van snijden voor de carpaccio, maar met dit recept ben je een stuk sneller klaar en het is zeker zo lekker.
Ingrediënten voor carpaccio van knolselderij
Voor 2 personen heb je nodig:
- Een derde tot een halve knolselderij (afhankelijk van de grote van de knol. De rest kun je bijvoorbeeld gebruiken voor knolselderijsoep of ragout.)
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- Per persoon een handje rucola om te garneren
- Wat pompoenpitten om te garneren
- 2 eetlepels vegan truffelmayonaise (ik gebruikte die van Albert Heijn eigen merk en maakte ‘m wat dunner met een beetje water).
Knolselderij carpaccio maken – Bereiding
Zoals gezegd, is dit een gemakkelijk en snel te maken recept. Het meeste werk zit in het bereiden van de knolselderij. Hiervoor moet je eerst de knol schillen en er flinterdunne plakjes van snijden. Ik doe dat met een mandoline. De knolselderijplakjes kook je ongeveer 3 minuutjes in een pan met kokend water.
Laat de knolselderijplakjes goed uitlekken en marineer ze in een kom in de balsamicoazijn.
Om de knolselderijcarpaccio op te maken, leg je eerst de plakjes knolselderij op het bord. Vervolgens verdeel je de rucola en pompoenpitten erover. Maak de bordjes knolselderij carpaccio af met de dressing van truffelmayonaise.
Eet smakelijk!