De laatste tijd heb ik best veel gelezen over ultrabewerkt voedsel en hoe je met deze producten kunt stoppen of kunt proberen er zo min mogelijk van te eten. Voor mij is het tot nu toe niet haalbaar om helemaal geen ultrabewerkte producten meer te kopen, maar ik ben nu wel bezig met een zoektocht naar welke producten ik kan vervangen zonder heel veel extra tijd te besteden in de keuken.
Eén ultrabewerkt product dat ik vaak tijdens het bakken gebruik is plantaardige margarine. Ik ontdekte dat je dit in koekjes kunt vervangen door kokosolie. Deze cacao-kokos koekjes die ik ermee maakte zijn erg geslaagd. Toen ik nog niet vegan at, hield ik ook heel erg van Bounty’s, dus deze koekjes zijn voor mij ideaal.
Ingrediënten vegan cacao-kokos koekjes met kokosolie
Voor ongeveer 10 tot 12 koekjes heb je nodig:
- 100 gram bloem
- 1 gram bakpoeder
- 22 gram kokosolie
- 80 ml kokosmelk (rijstmelk kan ook)
- 2 theelepels suiker
- 1,5 theelepel cacaopoeder
- Een theelepel gemalen kokos
Vegan koekjes maken met kokosolie
Als je gaat werken met kokosolie, is het belangrijk dat je de kokosolie eerst laat smelten en een beetje laat afkoelen. Je moet het niet te warm toevoegen aan de andere ingrediënten, want dan krijg je een erg plakkerig deeg.
Bereiding vegan koekjes met cacao en kokos
Laat dus eerst de kokosolie smelten en voldoende afkoelen.
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de cacaopoeder, kokos en suiker. Meng met de keukenmachine de gesmolten kokosolie er doorheen, tot je een brokkelig deeg krijgt. Dat gaat best snel.
Vervolgens voeg je kokosmelk toe en meng je alles tot een glad deeg dat niet meer aan de randen van de kom kleeft. Maak er een bol van en leg deze even apart om te rusten (niet in de koeling).
Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 220 graden.
Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter.
Steek met een vorm de koekjes eruit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Zorg voldoende ruimte tussen de koekjes, zodat de nog kunnen rijzen tijdens het bakken.
Het deeg dat je overhoudt kun je steeds weer samenvoegen en opnieuw uitrollen, tot je uiteindelijk al het deeg hebt gebruikt voor je koekjes.
Bak de koekjes in 15 minuten gaar in de oven.
Je kunt de koekjes zowel warm als koud eten.
Smullen maar!