Zoals de vaste lezers van dit blog inmiddels wel weten, ben ik sinds ik het bij Gezana in Eindhoven voor het eerst proefde, best wel fan van van Eritrees eten. Eén van mijn favoriete gerechten is Bamia. Dit is een stoofgerecht gemaakt met okra, tomaat en ui. Afgelopen weekend besloot ik dit gerecht zelf te maken en het is eigenlijk best wel eenvoudig. Het duurt ook niet heel lang om te maken. Dus ik ga zeker vaker deze Bamia maken.
Wat is okra?
Natuurlijk moet je eerst nog wel even ergens okra vandaan zien te halen. Okra is een langwerpige groene groente die van binnen pitjes heeft, zoals een paprika. Maar de structuur is vanbinnen ook best wel slijmerig. Je kunt okra niet zomaar even in de supermarkt kopen, maar gelukkig wel in de toko. Ik heb het bij Amazing Oriental in Eindhoven gekocht. Als ze bij de toko geen verse okra hebben, kun je eventueel ook gedroogde okra kopen. Deze moet je dan nog wel eerst even laten weken voor je ze gebruikt.
Zelf Bamia maken – Wat heb je nodig?
Voor 2 personen als hoofdgerecht heb je het volgende nodig:
- 450 – 500 gram okra
- 2 uien, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Een halve theelepel nootmuskaat
- 6 ontvelde tomaten in stukken gesneden
- 250 – 300 ml groentebouillon
- Olijfolie
Recept voor Bamia – Bereiding
Om te beginnen moet je de okra goed wassen. Snijd daarna de bovenkant van de okra’s. Dit doe je precies op randje van het kapje. Snijd daarna de okra in stukken van 2 centimeter.
Verhit in een braadpan wat olijfolie. Fruit eerst de uien tot ze bruin worden. Schep ze daarna uit de pan en zet ze even opzij.
Doe nog wat olijfolie in de pan en voeg de okra, knoflook en kruiden toe. Bak dit ongeveer 5 minuten.
Vervolgens doe je de uien er weer bij in de pan, samen met de stukken tomaat en de groentebouillon. Roer goed door en breng aan de kook.
Laat het geheel 4o minuten sudderen, totdat het mengsel dikker begint te worden.
Tip! Serveer de Bamia met Injera*, een soort Eritrese pannenkoeken.
Eet smakelijk!
* Het recept voor Injera houden jullie nog even te goed, omdat de Injera die ik heb gebakken niet goed zijn gelukt. Maar ik ga zeker nog een nieuwe poging wagen, dus wordt vervolgd!