Om wat meer variatie te krijgen in de gerechten die ik kook voor dit blog, geef ik mijn vriend gewoon af en toe één van mijn kookboeken en laat ik hem wat uitzoeken dat hij graag wil eten. Het eerste gerecht wat ik op die manier maakte was Arroz con costra. Dit is een Spaans gerecht, eigenlijk een soort paella met daarop een korst van gebakken ei. Ik vond het echt superlekker. Zeker een aanrader!
Recept voor Arroz con costra
Ingrediënten:
Voor 3-4 porties
100 ml olijfolie
1 theelepel zout
300 gram kippendijfilet
150 gram saucijsjes (grof gesneden)
50 gram chorizo (in grote stukken gesneden)
2 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
Een beetje saffraan
2 tomaten (zonder schil en gepureerd)
150 gram kikkererwten (voorgekookt)
600 ml kippenbouillon
250 gram paella rijst
Tijm, naar smaak
Schil van een halve citroen
3 eieren
Bron: Dit recept komt uit het kookboek Tapas Revolution van Omar Allibhoy.
Bereiding Arroz con costra
Gebruik voor dit gerecht een pan die ook in de oven kan. Ik heb een braadpan gebruikt, maar eigenlijk is een gietijzeren pan nog beter.
Verwarm de oven voor op 240 graden (of zo heet mogelijk)
Giet de olijfolie in de pan, voeg zout toe en zet de pan op hoog vuur. Voeg nu de stukken kip toe en kook deze aan beide zijden bruin. Haal de kip weer uit de pan en zet opzij.
Doe vervolgens de stukken saucijs en chorizo en de knoflooktenen in de pan en bak dit een paar minuten. Voeg het paprikapoeder, de saffraan en de tomaten toe en kook dit 3 minuten.
Nu kun je de kip weer terug in de pan doen. Voeg ook de kikkererwten en de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Als het kookt, voeg je de rijst en tijm toe. Roer alles heel voorzichtig door. Niet te hard roeren, want dan wordt de rijst plakkerig en gaat deze aan de bodem kleven. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes pruttelen.
Meng ondertussen de citroenschil met de eieren en een beetje zout.
Na ongeveer 5 minuten koken zou de bouillon nog maar net boven de rijst mogen staan (anders nog iets langer koken). Als het zover is, giet je het ei-mengsel voorzichtig over de rijst en zet je de pan direct in de hete oven.
Na 10 minuten zet je de oven uit en laat je de rijst nog 10 minuten in de oven staan. Zet hierbij de oven open. Hierna kun je het gerecht direct serveren.