Appelflappen, ik maak ze veel te weinig, maar eigenlijk vind ik ze altijd wel heel lekker. En je kunt ze ook nog eens heel gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld met de Airfryer of gewoon in de oven. Daarom besloot ik ze laatst toch maar weer eens te maken. Ik heb er een paar gebakken in de oven en een paar in de Airfryer en het resultaat was bij allebei om te smullen. Hierbij mijn recept voor vegan appelflappen, met zowel aanwijzingen voor bakken in de Airfryer als voor de oven.
Tip! vegan bladerdeeg
Als je kant-en-klaar-bladerdeeg gebruikt, zijn de appelflappen heel eenvoudig te maken. Om het volledig vegan te houden, gebruikte ik het bladerdeeg van Jumbo eigen merk. Dit bladerdeeg is volledig veganistisch.
Appelflappen maken met de Airfryer
De ingrediënten en de bereiding tot aan het bakken zijn zowel voor de Airfryer als voor de oven precies hetzelfde. Dus daar kom ik straks op terug. Qua bereidingstijd voor de Airfryer kun je aanhouden: 10 minuten op 200 graden.
Zelf appelflappen bakken in de oven
Voor appelflappen uit de oven houd ik een iets andere temperatuur en baktijd aan. Ik gebruik een heteluchtoven en bak de appelflappen daarin op 210 graden en dan bak ik ze 15 minuten.
Ingrediënten voor zelf appelflappen maken
Voor 6 flappen heb je nodig:
- 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer
- 1 grote of 2 kleine appels ( ik heb Elstar gebruikt)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel custardpoeder
- 1 eetlepel sojamelk (voor het bestrijken van de flappen)
- Een beetje suiker (voor het bestrooien)
Appelflappen maken – Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar 10 minuten ontdooien
Ondertussen kun je de appels schillen, het klokhuis verwijderen en de appels in kleine stukjes snijden.
Meng de kaneel en custardpoeder door de stukjes appel.
Schep vervolgens op elk plakje bladerdeeg (in het midden van het stuk dat de bodem van je flap wordt een bergje appelstukjes.
Vouw de bladerdeeg plakjes diagonaal dicht en druk de randjes goed aan, zodat je appelflappen tijdens het bakken mooi dicht blijven.
Bestrijk de appelflappen vlak voor je ze in de oven of Airfryer doet nog even met de sojamelk en strooi een beetje suiker op elke appelflap.
Bak de appelflappen volgens de aanwijzingen hierboven.
Smullen maar!