Naast de patatas bravas zijn de albondigas erg populair in Nederland als het gaat over Spaanse tapas. Ik vind deze gehaktballetjes in tomatensaus zelf ook erg lekker, dus heb ik geprobeerd deze thuis eens zelf te maken.
Via Google vind je al snel diverse recepten voor de Spaanse albondigas. Een recept dat er voor mij uitsprong was een recept van de website van Jamie Magazine. Het is een erg gemakkelijk recept en door de chilivlokken krijg je een lekker pittige smaak aan de gehaktballetjes. Persoonlijk vind ik het het lekkerst als de tomatensaus ook een beetje pittig is, dus ik heb een kleine aanpassing gedaan aan het recept.
Albondigas recept
Dit is mijn versie van het recept voor albondigas in tomatensaus:
Ingrediënten voor de Spaanse gehaktballetjes
Voor 12 gehaktballetjes.
250 gram half-om-half gehakt
1 ei
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilivlokken
1 eetlepel paneermeel
1 teen knoflook
2 blikjes tomatenblokjes
Bereiding albondigas in tomatensaus
Meng in een kom het gehakt met het ei, de paprikapoeder, de chilivlokken en het paneermeel.
Rol hier vervolgens 12 gehaktballetjes van en zet deze in een afgedekte schaal in de koelkast. Laat deze een uur staan.
Vlak voor je de gehaktballetjes uit de koelkast haalt, snijdt je de knoflook in plakjes. Bak de plakjes knoflook in een klein beetje olie op middelhoog vuur. Voeg na 1 minuut de tomatenblokjes en naar smaak nog wat chilivlokken (evt kun je ook Spaanse peper of cayennepeper toevoegen).
Laat het geheel 15 minuutjes zachtjes koken.
Bak ondertussen in een andere pan de gehaktballetjes bruin en gaar. Doe ze bij saus in de pan en laat het geheel nog 10 minuutjes koken op laag vuur.
Serveersuggestie
Meestal worden albondigas als tapas geserveerd. Dus als een klein gerechtje met eventueel wat brood. Omdat ik het als hoofdgerecht wilde eten, heb ik er pasta bij geserveerd.
Natuurlijk kun je in de plaats van pasta ook voor rijst kiezen.
Buen provecho!