Na de roze stad Jaipur vervolgde we de rondreis door India naar Agra. Natuurlijk om de Taj Mahal te bewonderen. Je kunt natuurlijk niet in India zijn geweest zonder dit wereldwonder bezocht te hebben. Maar eerst maakten we nog een tussenstop in Fatehpur Sikri, een verlaten keizer stad met ontzettend mooie gebouwen. Maar ook een plek waar je je heel bewust wordt van de armoede in het land.
Fatehpur Sikri
Fatehpur Sikri ligt op ongeveer 40 kilometer van Agra en was van 1571 tot 1585 de hoofdstad van het Mogolrijk. De stad werd gebouwd door keizer Akbar. Hij liet hier een grote moskee en drie paleizen bouwen, voor elk van zijn favoriete vrouwen één. Je valt in Fatepur Sigri van de ene verbazing in de andere, zoveel verschillende soorten bouwstijlen als er zijn gebruikt voor de verschillende gebouwen. Echt heel bijzonder om te zien.
Eerste confrontatie met armoede in India
Fatepur Sigri was ook de plek waar ik voor het eerst werd geconfronteerd met echte armoede in India. Vanaf de parkeerplaats waar alle touringcars en taxi’s stoppen rijden shuttle bussen naar de ingang van Fatehpur Sikri. Tijdens het wachten op de bus kwamen al af en toe kinderen op ons af die ansichtkaarten wilden verkopen. Ook liepen er kinderen helemaal met de bus mee naar boven en in het complex zelf liepen ook kindjes rond die bedelden om van alles. Van plastic flessen tot snoepjes. Eigenlijk wilden ze alles wel hebben. Aan sommige kinderen zag je ook heel goed dat ze echt arm waren en al heel lang in dezelfde kleren rondliepen en zich niet konden wassen. Hoe moeilijk het ook is om te zien. Iets geven kan niet, want dan heb je in no time een hele club kinderen om je heen staan.
Door naar Agra
Na Fatehpur Sigri reisden we door naar Agra waar we laat in de avond aan kwamen. We hebben nog wat gegeten en zijn daarna naar bed gegaan. Want de volgende dag moesten we alweer heel vroeg op om de Taj Mahal op zijn mooist te zien. Daarvoor moet je er namelijk direct bij zonsopgang, in ons geval om 5 uur ‘s ochtends, al zijn.
Taj Mahal
De Taj Mahal is met recht een wereldwonder. Het is het mooiste gebouw dat ik tot nu toe heb gezien. De marmeren witte pilaren, de koepels en perfecte symetrie van het gebouw en de tuinen geven het gebouw en de omgeving iets heel sereens. Daarbij is het verhaal achter het gebouw natuurlijk ook heel bijzonder. De keizer Shah Jahan heeft dit laten bouwen als graftombe voor zijn vrouw die stierf in het kraambed. Later is hij zelf ook begraven onder de Taj Mahal. Zijn tombe staat naast die van zijn vrouw.
Om de Taj Mahal van binnen te mogen bekijken, betaal je meer entreegeld dan wanneer je niet naar binnen hoeft. Maar omdat het de enige kans was om de Taj Mahal van binnen te zien (foto’s maken mag niet), heb ik dit toch gedaan. Het gebouw is vanbinnen echt heel mooi, maar niet zo indrukwekkend als de buitenkant. Daarnaast staat in de ruimte waar de tombes staan een bewaker met een fluitje die iedereen maant om niet te lang stil te staan. Door het marmer en het vele fluiten van de bewaker klinkt het dan toch een beetje of je in zwembad staat met een boze badmeester. Niet bepaald sereen. Toch had ik het niet willen missen om de Taj Mahal van binnen te zien.